Çocukları Tik-tok’tan Korumanın 3 Adımı




Çocukları Tik-tok’tan Korumanın 3 Adımı


Kullanıcılarına çeşitli özellikler sunan ve 15 saniyelik kısa video çekme, yayınlama fırsatı sağlayan TikTok bu günlerde çok popüler olması nedeniyle kullanıcı sayısı, dünyada ve Türkiye’de hızla artıyor. Yaklaşık olarak Türkiye’de 28 milyon kullanıcıya sahip bu uygulama çocuk kullanıcılarında kullandığı bir uygulama olması sebebiyle istismar ve siber zorbalığa maruz kalabiliyor. Çocukları bu tür uygulamalarda istismar ve siber zorbalıktan koruma görevi anne- babaya düşüyor. Bu konuda Bitdefender Antivirüs Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, çocukları TikTok’tan korumanın 3 adımını anlatarak, bu tür uygulamaları kullanan, çocuklarını koruma altına almak isteyen anne-babalara önemli tavsiyelerde bulundu:

-          “Dijital Refah “ özelliğini etkinleştirin. Uygulama içerisinde bulunan “Dijital Refah” özelliği, bir defa etkinleştirildiğinde uygulama kullanımını günde iki saatle sınırlandırabiliyor. Çocukların uygulamayı daha uzun süre kullanabilmeleri için özelliği açarken ebeveynlerinin oluşturduğu şifreye ihtiyaçları oluyor.



-           “Kısıtlı Mod”  özelliğini etkinleştirin. TikTok gibi paylaşıma dair içerik platformlarında her zaman uygun içerik olmayabiliyor. Çocukların uygunsuz içeriklerle karşılaşmasını engellemek isteyen ebeveynler, bu özelliği kullanarak münasebetsiz içerikleri çocuklar için filtreliyor.



-          Hesap özelliğini “Özel” olarak ayarlayın. Bir hesabı “özel” olarak ayarlamak, çocuk kullanıcılar için en iyi seçenek olabilir. Çocuk kullanıcının ürettiği videolar yalnızca içerik oluşturucu tarafından görülebilir. Özel hesaba sahip çocuk kullanıcı, diğer kullanıcıların takip isteklerini onaylayabilir veya reddedebilir. Ayrıca yabancılardan gelebilecek mesajları engelleyerek yalnızca takipçilerle sınırlayabilir.



Çocuklarımızı sadece TikTok’lardan korumanın dışında internet ortamında kalabileceği istismar ve zorbalığa karşı tedbir almak durumundayız. Ayrıca internet bağımlılığı için bu tavsiyelerin de faydalı olabileceğini düşünüyoruz.



Kaynak: Türkiye Gazetesi / Ömer Temür              
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »