İlk Yerli Uçan Araba 2025’te Göklerde




İlk Yerli Uçan Araba 2025’te Göklerde


Türkiye otonom araçlar konusunda yatırımlarına bir yenisini ekliyor. Geçtiğimiz günlerde temeli atılan TOGG’un fabrikasının ardından, güzel bir haber geldi. Türkiye’nin uçan arabasında sona yaklaşıldığı, tam boyutlu prototip çalışmaları tamamlanmak üzere olan Air Car, 2025 yılında ilk uçuşunu yapmaya hazırlanıyor. Uçan arabanın fikir babası ise startup dünyasının yakından tanıdığı bir isim, silinen defter Outliers Notebook’ta imzası bulunan genç girişimci Eray Altunbozar, Air Car ile ilk olarak İstanbul’da hava taksi hizmeti vermeye başlayacaklarını belirtti. İş Bankasının teknoloji şirketi Sofftech’in de destek verdiği projede uçan arabalara sipariş yağıyor. 




Eray Altunbozar, Outliers Notebook ve Air Car’da sürdürebilirlik anlayışıyla hareket ettiklerini belirtirken, “Mesela Outliers Notebook mikrodalga silinip tekrar kullanılabilen bir defter. Hem çevreci hem de sürdürülebilir bir ürün. Orada çalışmalar devam ederken daha büyük işler yapmayı kafama koymuştum. Sonra uçan araba fikri aklıma geldi. 2017 yılında Air Car firmasını kurdum. O yıllarda dünyada birkaç firma bu alanda çalışmalara başlamıştı. Defterden kazandığım parayı uçan arabaya yatırdım. İleri teknoloji ve yazılım gerektiren bir proje” dedi. 




Softtechin en iyi yazılımcılarını bu iş için ayırdığını, 16 kişilik bir mühendislik kadrosuyla çalıştıklarını söyleyen Altunbozar, Air Car’ın yüzde 100 elektrikli ve otonom bir araç olduğunu da ifade etti. Altunbozar, “Air Car, sekiz pervaneli ve iki kişilik bir uçak. İki kişi ile 50 kilometre, tek kişiyle ise 80 kilometre menzili olacak. Boş ağırlığı 250 kilogram. Yolcu ile birlikte 450 kilograma kadar çıkacak. 2023-2024 yılında ise dört kişilik versiyonu olacak. İlk uçan arabamız 2025 yılı sonu gibi İstanbul semalarında olmasını planlıyoruz. 2030’da ise gökyüzünde bayağı uçan araba göreceğiz. İstanbul’dan sonra yurt dışına açılacağız. Hedefimiz trafiğin yoğun olduğu şehirler. Bu şekilde dünyada 100 kadar şehre ulaşmayı hedefliyoruz. Bu arabaların fiyatları makul düzeyde olacak. Şu an yurt dışındakilerin fiyatı 100-200 bin dolar civarında. Air Car ise orta sınıf araba fiyatında olacak. Ayrıca beyaz yakalılara ve orta üst kesime hitap edeceğiz. Şu an bize sipariş verenler var” dedi. Yakın zamanda milli uçan arabamızı gök yüzünde uçarken göreceğiz. 


Kaynak: Ömer Temür/Türkiye Gazetesi          
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »