Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü Açılıyor
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi altında 2020-2021 öğretim yılında Türkiye’nin ilk “yapay zeka ve Veri Mühendisliği” bölümü açılıyor. Geleceğin mesleklerinden olan yapay zeka ve veri mühendisliği de Türkiye ekonomisinin ve sektörlerinin şekillenmesine liderlik edecek mühendisleri bekliyor. İTÜ açıklamasına göre, yeni öğretim yılında ilk öğrencilerini kabul edecek olan bölüm, İTÜ bünyesinde yürütülmekte olan ulusal ve uluslar arası yapay zeka ve veri mühendisliği çalışmalarını lisans eğitimine taşıyor. Yapay zeka teknolojileri, dünyada her gün üretilen 2,5 kentilyon verinin analizinden robotikten doğal dil işlemeye; bilgisayar ile görü gibi ileri teknolojilerden sağlık hizmetlerine, telekomünikasyondan imalata pek çok farklı alanda kullanılıyor.
Koronavirüs’ün pandemi ilanıyla beraber yapay zeka teknolojileri daha çok kullanılırken, 2021 yılının sonunda yeni gelişen teknolojilerin yüzde 80’ininde yapay zeka teknolojilerinin kullanılması tahmin ediliyor. İTÜ’de yapay zeka altyapısıyla ilgili çalışmalar, 2018 yılından itibaren İTÜ Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından destekleniyor. Bunun yanında İTÜ ARI Teknokent, akademiyle sektörü buluşturarak ileri teknoloji çözümleri geliştiriyor ve startuplara destek sağlıyor.
Dijital dönemin başladığı yeni dönemde Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği alanında ileri de olan ülkelerin ayakta kalacağını söyleyen stratejistler, bunu kaçırılmaması gerektiğini söylüyorlar. Bölüm, Yapay zeka ve veri bilimi konusunda sadece temel mühendislik uygulamalarının değil, yeni yapay zeka ve veri bilimi algoritmaların da geliştirileceği güçlü bir ekosistem oluşturacak. Yeni açılacak bölüm, kritik önem taşıyan alanlarda milli teknolojilerin gelişmesine katkı sağlayacak.
İTÜ, 2018 Ocak ayında açıklanan QS Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralamalarında ve 2020 Haziran ayında açıklanan URAP Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralamalarında Bilgisayar Bilişim Fakültesi dahil 11 fakültesi ile Türkiye’den en yüksek başarıyı gösteren üniversite oldu.
Kaynak: AA, Haber7
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler