Elektrikli Araçların Yerli ve Milli Şarj Üniteleri Erzurum’da Üretilecek




Elektrikli Araçların Yerli ve Milli Şarj Üniteleri Erzurum’da Üretilecek


Türkiye’nin yerli otomobil fabrikasının temel atma töreni, dün Bursa’nın Gemlik ilçesinde bulunan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait olan arazi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapıldı. Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu (TOGG) içerisinde yer alan gruplar; Anadolu Grubu, BMC, Kıraç Holding, Turkcell Grubu, Zorlu Holding bulunuyor. Erzurum’da elektrikli araçların şarj ünitelerinin yerli ve milli olarak üretiminin yapılması amacıyla kurulan ve açılışına hazırlanan fabrika eylül ayında hizmete girecek. Gersan Elektrik A.Ş (GERSAN) Yatırım Koordinatörü ve BEB3D Yatırım Danışmanı Mühendis Ensar Temur, Erzurum- Pasinler kara yolu üzerinde 2 bin 500 metre kare alana kurulan fabrikada gazetecilere bilgi verirken, 2016 yılında elektrikli araçların piyasaya çıkmasıyla elektrikli şarj ünitesi üretmeye karar verdiklerini söyledi.


250 kişinin çalışacağı fabrikada tamamen yerli ve milli şarj üniteleri üreteceklerini ve bu sayede Erzurum’u elektronik merkezi üssü haline getirebileceklerini beyan ettiklerini dile getiren Temur, “GERSAN bünyesinde TÜBİTAK projesi yaptık ve projemiz başarılı oldu. Cumhurbaşkanımıza söz verdik ve Erzurum’a gelmeye karar kıldık. KOSGEB’ten 5 milyonluk destek gelmişti. Bizde Cumhurbaşkanımıza 10-15 yıl içinde buraya 25 milyon dolarlık yatırım yapacağımızı ve özellikle sadece elektrikli araçların şarj ünitelerinin tamamını yüzde yüz yerli olarak Erzurum’da üreteceğimizi söyledik” dedi. 




Erzurum’da üretim yapacak fabrikanın yaklaşık 6 milyon dolarlık cihaz ve ekipmanla  donatıldığını dile getiren Temur, “Tamamen Türk mühendislerin tasarlayıp üreteceği ve çalışacağı elektrikli araçların şarj ünitelerinin seri üretimi için hazırız” dedi. Temur, şarj üniteleri için İngiltere’den talep aldıklarını belirterek, İngiltere ve bazı ülkelerde pazarlama alanında çalışmalara başladıklarını kaydetti. Temur, Norveç’in 2023 yılı itibarıyla fosil yakıtları araçlarda tamamen kullanmayıp yüzde yüz elektriğe döneceğini, Finlandiya ve Almanya’nın da böyle düşündüğünü aktardı. Temur, “Eylül ayının sonlarına doğru lütfederse Cumhurbaşkanımızı davet edip fabrikanın açılışını yapmayı düşünüyoruz. Fabrikamızı geç açmamızın nedeni, pandemi ve bazı cihazların istediğimiz şekilde tasarımı ve sevkiyatıyla ilgili”  Türkiye milli teknoloji hamlesine yerli otomobilini yaparak yoluna devam ederken, elektrikli araçların yerli ve milli ünitelerini de yüzde yüz yerli üreterek bu konuda taviz vermediğini gösteriyor. 


Kaynak: AA, Türkiye Gazetesi       
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »