Maskeler, Yüz Tanıma Sistemlerinin Kafasını Karıştırdı



Koronavirüs pandemisinin ardından bir çok ülkede yüz maskesi kullanımını zorunlu hale geldi. ABD  Ulusal Teknoloji Enstitüsü, yüz tanıma sistemlerinin maske kullanımının ardından yüzde 50'ye varan oranda hatalı çalışmaya başladığını açıkladı. Maske kullanımı en iyi yüz tanıma algoritmalarında dahi yüksek hata oranlarını verdiği bildirildi. Genellikle akıllı telefonların kilidini açmak veya pasaportları kontrol etmek için kullanılan algoritma üzerinden yapılan testlerde 89 algoritma üzerinden 6,2 milyon görüntü tarandı. Yüz tanıma sistemleri genellikle her bin kişiden 3’ünü tanıyamazken, maske takıldığında bu başarısızlık oranı her 100 kişide beş kata kadar çıktı.

Bu hata oranının 20 ila 50’ye kadar yükselebildiğini açıklayan araştırmacılar, maskenin burnu ne kadar kapattığının, şeklinin, deseninin ve renginin de bu oranı etkileyebildiğini söyledi. Dünya’nın en kalabalık ve ekonomisi en güçlü olan ülkelerden birisi Çin için yüz tanıma sistemi çok önemli. Neden önemli derseniz? Çin’de 176 milyon olan kamera sayısı bu yıl iki katına çıkarılması planlanıyor. Çin’de başlayan “Sosyal Kredi Sistemi”nin uygulamaya girmesiyle sokakta, okulda, trende, tuvalette, tüm Çin vatandaşları kamera, akıllı gözlüklere sahip polisler ve yüz tanıma sistemiyle takip edilerek puan verilecek. Sistemin uygulanması için yüz tanıma sistemlerinin de çalışması gerekiyor.


Çin’de yeni sistem, stratejist Abdullah Çiftçi’nin deyimiyle “Yapay Zekalı Dijital Devlet”in çalışması için kamera ve yüz tanıma sistemlerinin hatasız çalışması gerekiyor. Çin komünist partisinin resmi yayın organlarından Global Times gazetesinin bildirdiğine göre, ülkenin farklı bölgelerinde uygulanmaya başlanan projede, yani sosyal kredi sistemine göre verilen puanlama ile 11 milyon 140 bin kişi uçağa, 4 milyon kişiye ise yüksek hızlı trene binmekten men cezası verildi. Maskelerin yüz tanıma sistemlerini ne kadar etkilediğiyle ilgili Çin’den geri dönüş ve bilgi gelmedi. Yüz tanıma sistemlerini etkileyen maske, sosyal kredi sisteminin uygulamasına da zarar vereceği düşünülüyor. 

İlginizi çekecek yazı


Kaynak: Independent, TRT Haber
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »