Uçan Yılanların Sırrı Çözüldü




Uçan Yılanların Sırrı Çözüldü


Gelişen bilgi ve teknoloji ile beraber dünyamız hakkında yeni bilgiler, hayvan davranışları üzerinde yapılan araştırmalar yeni bilgileri getiriyor. Bilim insanları daha önce inceledikleri güvercinlerin kanat ve tüy yapısına göre birebir, gerçek güvercin tüyleriyle donatılmış robot tasarlamışlardı. Bu sefer de araştırmacılar ileri teknoloji kullanarak uçan yılanların sırrını çözmeyi başardı. 10 yıl önce ABD ordusu tarafından finans olarak desteklenen çalışmada uçabilen 5 yılan türü için çalışma başlatılmıştı. Bu araştırmanın uçan robot yapımında ilham kaynağı olacağı belirtildi. 




Virginia Tech isimli şirket tarafından yapılan bu araştırmada uçan yılanların konuyla ilgili bir nokta açığa çıktı. Bilim insanları, hareket yakalama teknolojisi ve yüksek hızlı kameralar kullanarak aerodinamik ve eylemsizlik etkisini birleştiren yılanların üç boyutlu uçuş modelini çıkardılar. Johns Hopkins Üniversity Applied Physics Laboratory, bilim insanları bu çalışmayla birlikte uçuş eylemine sadece bir unsurun değil yılanın yaptığı hareketlerin, yılanın deviniminin ve süzülme işlemini mümkün kılan diğer unsurların bileşiminin izin verdiğini keşfetti. Ayrıca yapılan bu çalışma, diğer hayvanlardaki dalgalanmanın farklı bir işlevini de ortaya koydu ki bu, yeni uçan robotların yapımında kullanılabilir. 




Yeni bir icat yaparken çoğu zaman hayvanlar mucitlere ilham kaynağı olmuştur. Robot teknolojisinde kullanımı faydalı olacağı düşünülen bu önemli çalışma da yaklaşık 10 yıl önce ABD Savunma Bakanlığı tarafından Virginia Tech araştırmacılarının fonlanmasıyla başlamıştı. Çalışma kapsamında uçabilen 5 yılan türü üzerinde çalışılıyordu. Projenin başındaysa Virginia Tech’ten Biyolog Jacke Socha bulunuyordu. Yeni teknolojilerin gelişiminde, yeni icatlarda hayvanların yapısı bilim insanlarına ilham kaynağı olmaya devam edecek gibi görünüyor. 


Kaynak: WEBTEKNO, HABER7      
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »