ÇOCUKLARDA BİLGİSAYAR BAĞIMLILIĞINI KONTROL ETMEK







   

Bilgisayar bağımlılığı uzmanlar tarafından kabul edilmiş, çağımızın hastalığıdır. Bilgisayar bağımlılığı çocukların kontrolsüz ve aşırı bir şekilde bilgisayar oyunları ile çok fazla zaman geçirmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Ne yapacağız? Bilgisayarı yasaklamak mı? Gerekiyor.  Burada anne babalara yani ebeveynlere çok iş düşüyor. Çocuklar bilgisayarı, interneti doğru kullandığında onlar için inanılmaz bir bilgi ve gelişme kaynağı olacaktır.Kişisel gelişimlerinde faydalı olacaktır.


  Koruyucu Değil, Kontrolcü Olun. 

Okul aile işbirliğinde, okul başarısında ebeveynler nasıl mihenk taşı olmuşlarsa neticesinde başarı gelmiştir. Anne baba koruyucu değil, kontrolcü olmuşlardır. Çocukların kendilerini geliştirmesine müsaade etmişlerdir. Bilgisayar ve diğer teknolojik cihazların kullanımı anne babanın kontrolünde olmalıdır.

 Teknolojik Cihazları Kullanmayı Öğrenin

Anne, baba bilgisayarı ve diğer teknolojik cihazları bilmiyorlarsa bile öğrenecekler. Çünkü çocuklarını gerektiğinde kontrol ve denetlemek için ihtiyaç olmaktadır. İlköğretime giden çocuklar için bilgisayar başında geçirdikleri süre iki saatten fazla olursa zararlı olacaktır. Anne baba çocuklarını karşısına alıp onların bilgisayar süreleri kendileri ile konuşulmalıdır. Verilen süreyi aşmamaları sağlanmalıdır.

 Bilgisayardaki yapılan işlemi sorun 

Ebeveynler, çocuklarını kısıtlamadıkları için onların özgün, kendilerine has düşünebilmelerini sağlamış olacaklardır. Bilgisayarda çocuklarına ne yaptıklarını sorup hem kontrol, hem de çocuklar bilgisayarı anlatırken onlar üzerinde olumlu etki olacaktır.

 Bigisayar Göz Önünde Olsun.

Evde bilgisayar kıyıda, köşede değil, herkesin bulunduğu oturduğu yere konmalı ki kontrolu kolay olsun. Çocuğun oynadığı oyunlarda bu sayede kontrol edilir. Hatta oynayacağı oyunlar yaşına uygun olarak beraber seçilir. Bilgisayar evin uzak bir köşesinde olursa  unutulup daha fazla zaman geçirilmesine sebep olur.

 Bilgisayarı Eğitimde Kullanın

İlkokul, ortaokul, lise dönemlerinde çocuklar  inter aktif eğitim programlarından faydalanabilirler. Uzaktan web siteleri üzerinden eğitimlerine katkı sağlanacaktır. Yabancı dil eğitiminde kelime hazinelerini geliştirmeye katkı sağlayacaktır.
Çocuklar için diğer bir tehlike uygun olmayan web sitelerine girmemeleri için  aile filtre seçenekleri kullanılmalıdır. Anne, baba çocuklarına kızıp bilgisayarı yasaklıyorum gibi ifadelerden kaçınmalıdır. Yasaklamak hiçbir zaman çözüm olmaz.
Derslerde olduğu gibi, bilgisayar kullanımında kontrolü elden bırakmamalıyız. Çocuklarımız doğru yönlendirmeliyiz. Doğru yönlendirme, mantıklı sınırlandırma ile kullanılan bilgisayar çocukların gelişimi üzerine çok olumlu etkisi olacaktır.

 Bilgisayar Dışında Sosyal ve kültürel Etkinliklere yönlendirilmeli

Çocuklar gerektiği kadar bilgisayar ve teknolojik cihazlardan faydalanmalıdır. Çocukların sosyal gelişimi için değişik kültürel faaliyetlere katılımı sağlanmalıdır. Spor yaparak, resim yaparak, müziksel faaliyetler zihinsel gelişimi açısından iyi olacaktır. Çocuklarımızı bilgisayarın kölesi veya esiri olmalarına müsaade etmiyoruz. Onları kontrollü bir şekilde mantıklı sınırlama ile kişisel gelişimlerini,kendilerini geliştirmelerini,sosyal gelişimlerini tamamlamalarına yardımcı olmalıyız.  





      
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »