Çocuk Yalan Söylerse Ne Yapmalıyız?

    Yazar: Hamza Aslan



Genellikle okul öncesi çocuklarda görülebilen bir davranış olarak anne, babanın öncelikle sakin kalarak doğru yaklaşım sergilemesi önemlidir. Anne babanın bu durumda özellikle sakin kalarak sert yaklaşımdan ziyade, çocuğun neden yalan söylediğini analiz etmesi gereklidir. Ortalama 3-6 yaş grubu olan çocuklarda hayal dünyasının geniş olması, ikinci çocuğun olmasından dolayı ilgi çekmek için ya da savunma amaçlı yalan söylerler. Çocuk yalan söylerse ne yapmalıyız? Makalemizin başlığındaki sorunun cevabını arayalım.

Çocuk Neden Yalan Söyler?

Çocukların genelinde olan merak etme, araştırma, çevreyi tanıma, yeni bir şeyler öğrenme derken anne baba tarafından konulmuş kuralların ihlali söz konusu olunca yalan söyleme durumu ortaya çıkmaktadır. Bu durumda anne babanın yaklaşımı çok sert olmamalıdır. Sert yaklaşımın sonucu korkudan yalan söyleyeceklerdir. Dinimizde yapılacak olan her şeyde ifrat ve tefritin doğru olmadığını peygamber efendimiz “İfrat ve tefritten uzak dur, Vasatı tercih et; çünkü işlerin en hayırlısı orta olanıdır.” Hadis şeriflerinde bildirdiği gibi aşırılıktan uzak durmak gereklidir. İfrat zira aşırılıktır. Aşırı sertlik, aşırı kuralcılık çocuğun hata yapmasına, yalan söylemesine sebep olur. Tefrit ise ifratın tam tersidir. Aşırı serbestlikte yanlış olacağından uygun olanı orta yoldur.

Nasıl Yaklaşmalıyız?

Temel olan çocuklarımızı korkutmadan açıklayıcı bir şekilde orta noktada buluşmaktır. Kurallar öyle olmalı ki çocuk şımarmamalı ya da aşırı baskıdan içine kapanık olmamalıdır. Çocuklarda taklit etmek, örnek almak fazlaca vardır. Anne baba ne sebeple olursa olsun katiyen çocukların yanında yalan söylememelidir. Çocukların iyi kayıt cihazı olduğunu unutmayın. Kaydeder ve taklit eder. Davranışlarımızla onlara örnek olmalıyız.

Ne Yapmalıyız?

Çocuklarımıza zaman ayırmalıyız. Çünkü yoğun iş hayatı onlara zaman ayıramamak çocuklarımızın ilgi çekmek için yalana başvurmalarına sebep olur. Bu yüzden çocuklarımızın ilgiye, sevgiye ihtiyaçları olduğunu unutmayın. Çocuklarımız bizim geleceğimiz olduğuna göre, bizden sonra bu bayrağı onların devralacağını düşünerek, ayrıca amel defterimizin kapanmaması için hayırlı, güzel ahlaklı, imanlı gençler yetiştirmek idealimiz olmalıdır. Yalan ve iman bir arada duramaz. Bir atasözümüz vardır. “ Armut dibine düşer” Biz önce kendimiz dinimizi yaşayıp güzel ahlaklı, özü sözü bir, yalan söylemeyen sözünde duran iyi bir insan olursak çocuklarımızda bize benzeyecektir.
        
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »