DEPREM NEDİR ? VE DEPREME KARŞI ALINACAK TEDBİRLER NELERDİR?

       

DEPREM NEDİR ? VE DEPREME KARŞI ALINACAK TEDBİRLER NELERDİR?


DEPREM NEDİR?
Dünyanın yapısı ile ilgili teoride magma üzerinde levhalar bulunur.Levkaların yanal hareketi neticesinde deprem oluşur. Yanal Hareket sırasında  ister, istemez iki levha arasında sürtünme oluşur.Oluşan sürtünme etkisiyle levhalar arasında kalan tepe, dağ yeryüzü yerinden oynar.Sürtünme etkisinin etkileşimi ile bir enerji açığa çıkar. Açiğa çıkan bu enerjinin bir yerde kalması mümkün olmayacağına dalgalar halinde yayılarak depreme sebep olur..Deprem dalgaları yeryüzünde çatlaklar oluşturur. Çatlağın başladığı ve bittiği yerler arasındaki çizgiye fay hattı denir.
 Yap, boz oyunundaki parçalara da benzetebiliriz. İlk başta hafif sarsıntı, uğultu olur. Sonrasında ise birden şiddetlenir. Ülkemiz dünya risk haritasında da görüldüğü gibi büyük bölümü deprem kuşağındadır. Ülkemiz bu yüzden büyük depremlerle karşılaşmıştır. 17 Ağustos 1999 da Marmara depremi 7,4 şiddetiyle çok yıkıcı olmuştur. Pek çok kişi yaşamını yitirmiştir. Daha önce yaşanan Erzincan depreminden açtığı hasar daha fazla olmuştur.
    
DEPREMİN ZARARLARI

Deprem sırasında tüneller, evler, barajlar, köprüler, direkler, ağaçlar yıkılabilir. Deniz kıyısında olan yerler su altında kalabilir. Bu yıkım eğitimi, sağlık hizmetini, ekonomiyi aksatır. Evlerin yıkımı barınma sorunlarına yol açacaktır.

DEPREME  KARŞI ALINACAK TEDBİRLER
Depremin ne zaman olacağını bilemeyiz. Deprem olmadan önce yapabileceğimiz, uygulanabilecek tedbirler vardır. Deprem olmadan alınacak tedbirleri üç maddede açıklıyalım.





1-Deprem öncesi yapılacaklar
Deprem öncesi hiç kimsenin aklına evinin sağlamlığı gelmez.Aslında en önemli olanlardan biri oturduğumuz binanın depreme dayanıklı olup olmadığını kontrol ettirmeliyiz. Gerekirse dayanıklı hale getirilmelidir. Deprem öncesi evimizi incelemeliyiz.Depremde nereden tahliye,çıkış yapılabileceği bilinmelidir. Ona göre çıkış planı yapmalıdır. Depremde  sırasında yıkılabilecek vitrin, kütüphane, dolap sabitlenmelidir. Deprem öncesi bir çok evde hazır olmayan, yapılacaklardan en önemlisi deprem çantası hazırlamak olacaktır. Çantaya radyo, düdük, ilk yardım çantası, pilli fener, giyecek, içecek, yiyecek maddelerini yerleştirmeliyiz. Deprem çantası kolay ulaşılabilecek bir yerde olmalıdır. Çocukların özellikle evin gaz, su vanasını ve elektrik şalterinin yerini öğrenmeliyiz. Deprem sırasında bunları kapatmalıyız.



2-Deprem anında yapılacaklar
Deprem olduğunda sakin olmalıyız. Eğer ki deprem olduğunda okulda isek pencerelerden uzak durmalıyız. Sağlam olduğunu bildiğimiz bir sıranın altına girmeliyiz. Ellerimizi başımızın üstünde kilitliyerek dirseklerimiz arsına almalıyız. Deprem anında okulun dışında isek binaya yaklaşmamalıyız. Güvenli açık bir alanda yere uzanmalı veya dizlerimizin üzerine eğilmeliyiz.
Depremde, evde olursak hemen sağlam bir masanın altına girmeliyiz. Depremde evde isek dışarı, Dışarıda isek eve girmeye çalışmamalıyız. Evde isek kolay devrilecek eşyalardan uzak durmalıyız. Deprem bitiminde asansörü kullanmayın. Merdivenleri kullanın. Deprem anında dışarıda elektrik direklerinden, tellerinden, binalardan, camlardan, yıkıntılardan uzak durun. Köprü, üst geçit, tünellerden uzak durun. Binalardan gaz kaçağı olabileceğinden ateşle yaklaşmayın
Enkaz altında olursak önce paniğe kapılmayalım. Sakin olalım. Kendimizi kontrol ederek çıkış yolu varsa hareket etmeliyiz. Yaralı isek durumumuzu korumalıyız. Bulunduğumuz yeri belli etmeliyiz. Bağırarak, düdük öttürerek, ses çıkararak yardım ekiplerini çağırmalıyız.

3-Deprem sonrası yapılacaklar
Binalarda gaz, su vanalarını kapatın. Elektrik şalterini kontrol edin. Ateşle binaya yaklaşmayın. Binalara girmeyelim. Binada isek güvenli bir şekilde terk etmeliyiz. Evden ayrılırken önceden hazırladığımız deprem çantasını almalıyız. Önceden kararlaştırdığımız güvenli yerde aile bireyleriyle buluşmalıyız. 


Deprem sonrası alt yapı çökeceğinden telefonlar kullanılamaz hale gelir. Acil durumlarda kullanmayı deneyin. Yetkililere ve kurtarma ekiplerine yardımcı olmalıyız. Yardım için dağıtılan malzemeden ihtiyaç kadarı alınmalıdır.  




Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »