Ecdadın Adam Yetiştirme Ülküsü

Yazar: Hamza Aslan




Türk milleti tarihsel süreçte hep devlet kurmuştur. Büyüklerimizin dediği gibi:” Türk devletsiz kalmaz” Ecdadın adam yetiştirme ülküsü bu devlet geleneğinden geldiğini düşünebiliriz. Edebiyatımız için önemli bir eser olan “Kutadgu Bilig” Yusuf Has Hacip tarafından yazıldığında dönemin Sultanı Tabgaç Buğra Han’a arz edildiğinde çok beğenmiştir. Eserin özelliği ahlak ve dinin önemi, devlet idaresi, insanı mutlu eden yolları anlatmasıdır. Diğer bir açıdan bakıldığında bir siyaset kitabıdır.
Osmanlı imparatorluğu, bu konuda hassas davranmış, adam yetiştirme ülküsünü, idealine önem vermiştir. 16. Yüzyıl Osmanlı Tarihçilerinden Gelibolulu Mustafa Ali Efendi’nin yazdığı şiir ilgi çekicidir.

“Mesacid ü meabidi ko, adem yap,

Ka’be yapmakcadur adem yapmak.

Taş, ağaç kaydı ne lazım şahım,

Yaraşır şahlara adem yapmak.”  Yani “Mescid ve mabedleri bırak da insan yetiştir. Bir insan yetiştirmek , Kabe yapmak gibidir. Taş ve ağaç düşüncesi ile oyalanmak şahlara yaraşmaz/yakışmaz. Onlara yaraşan/yakışan şey adam yetiştirmektir.” Adam yetiştirme ideali şiirlere yansımıştır. İslam alimleri, insanın öncelikle lazım olanın dinini, imanını doğru şekilde öğrenmesi gerektiğini buyurmuşlardır. Ecdad dinin öğrenilmesini kolaylaştırmış, insana yatırım yapmayı, adam yetiştirmeye çok önem vermiştir. En küçük beldeye kadar ihtiyaçları öğrenip, eğitim için gerekli malzemeyi temin etmiş, bedava ilmihal kitapları bastırıp dağıtmıştır. Yunus emre ne güzel söylemiş :

Okumaktan murat ne?

Kişi, hakkı bilmektir.

Çün okudun bilmezsin,

Ha kuru emektir.

Okudum bildim deme,

Çok taat kıldım deme,

Eğer Hak bilmez isen,

 Abes yere gelmektir…   
  
İngiliz ajanları, Masonlar, İslam düşmanları,  1700 yılllardan itibaren Osmanlı topraklarında başlattığı faaliyetlerle dinimize çok zarar verdiler. Cahiller, gayri müslimlere satılmış olan ahmaklar, din adamı kılığında her tarafa yayıldılar. Günümüzde dinimizi dosdoğru öğrenmek için Ehl-i Sünnet alimlerinin kitaplarını bulup öğrenmek, ne kadar büyük nimettir. 
  
İslam düşmanları gençliği aldatmak için yaldızlı sözler, bozuk kitaplar, reformcu düşüncelerle yaklaşmaktalar. Günümüzün başka bir hastalığı, gençler arasında muhtelif bilgisayar oyunlarıyla sağlanan bağımlılık yüzünden, kitap okuma engellenmiş, gençler oyundan başka bir şey düşünemez hale getirilmiştir. Anne, babalar çok dikkat etmeli, çocuklarına hakim olmalıdır. Çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırıp, dinlerini, imanlarını, Ehl-i sünnet alimlerinin kitaplarından öğrenmelerini sağlamalıyız. Ecdadımız gibi adam yetiştirmeyi ülkü edinmeliyiz. Ezan ve bayrak sevgisi ile yetişmiş gençlere ihtiyacımız olduğunu unutmayıp, adam yetiştirmeye yani insana yatırım yapalım.  Büyük İslam alimi, Müceddid-i elf-i sani İmam-ı Rabbani hazretleri, Mektubat kitabındaki 1. Cilt 213. Mektubunda buyuruyorlar ki: “Bütün vaazların özü ve nasihatlarin en kıymetlisi, Allah adamları ile buluşmak, onlarla birlikte bulunmaktır.”        

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »