Yazar: Jülide Türkoğlu
Turşu Faydalı mıdır?
Günümüzde
besin değeri düşünülmeden daha çok dayanıklılık göz önüne alındığından, modern
yöntemler kullanılarak yapılan sirke tabanlı pastörize turşular ısıl işlemine
tabi tutulmaktadır. Bu yöntemde raf ömrü uzar. Ama dezavantajı besin değeri
azalır. Turşu tüketiminde de her şeyde olduğu gibi orta yol tercih edilmelidir.
Peygamber efendimiz “İfrat ve tefritten uzak dur. Vasatı tercih et. Çünkü
işlerin en hayırlısı orta olanıdır” İfrat aşırılıktır. tefritte de zıddıdır.
Vasat orta yoldur. Tuz aşırı tüketilirse yüksek tansiyona sebep olur. Aynı
zamanda hasarına sebep olduğu diğer organımız böbreklerdir. Turşuda ile beraber
fazlaca tuz alacağımızdan vücut dengesi bozulacaktır. Aşırı yememek şartı ile
turşu insan sağlığına faydalıdır. Turşu faydalı mıdır? Sorusuna cevap vermeye
çalıştık. Yapacağımız her işte ifrattan ve tefritten uzak durup orta yolu
tercih etmeliyiz. Uygun porsiyonda yenilen turşu faydalıdır.
Turşu Faydalı mıdır?
Osmanlı mutfağında önemli bir
yeri olan turşu faydalımıdır? Ya da zararlımıdır?
Güzel
memleketimde genellikle turşular yaz aylarında yapılır. Annelerimizin
yaptıkları lezzetli turşularda kışın tüketilir.Genelde kışın pişirilen kuru
fasülye yapılmışsa tabak,tabak turşular yenir.Çeşit, çeşit hazırlanan turşular
doğru şekilde yapılırsa besin değerini kaybetmez. Önemli olan öncelikle hem
damak tadımıza hitap etmesidir. Bunun yanında besin değerini kaybetmemesi
de önemlidir. Amerikanın yemek kültüründe sandviç ve hamburger çok tüketilir.
Ancak bu fastfood yiyeceklerin yanında kornişon turşu fazlaca tüketilir.
Korenin Turşusu Kimçi
Kimçi güney kore'ye özgü yapılan
bir turşudur. Her yemeğin yanında mutlaka kimçi tüketilmektedir.
Özellikle lahana kimçisi çok yenir. Kimçi güney kore mutfağının
vazgeçilmezidir. Kimçilerin içine bol sarımsak atılır. Kore dizilerinde kendi
külltürlerini mutlaka göstererek anlatırlar.Yemek kültürlerini de
işlerler.Yemeklerinin yanında da kimçiyi tükettiklerini gösterirler. Diziden
sonra her yemeğin yanında lahana turşusu yedim. Ben etkilenmem diyen birisi olarak
ne yazık ki etkide kaldım.
Turşunun
Yapılış Süreci
Turşunun yapılış süreci çok
önemlidir. Ecdadımız turşuyu yaparken geleneksel fermantasyon yöntemini
kullanırlardı. Bizde aynı yöntem ile rafine edilmemiş kaya tuzu kullanarak
yapılan turşunun besin değerinin kaybetmediği tespit edilmiştir.
Turşunun faydaları
Turşunun sindirimi
kolaylaştırdığı, bağışıklık sistemini geliştirdiği, bağırsaklar için faydalı
bakterileri artırdığı aklımıza gelen birkaç faydasıdır. B ve k vitaminlerinin
sentezinde önemli bir faktördür. Faydalarından bahsedecek olursak :
. Turşu ve turşu suyu magnezyum,
demir, potasyum, kalsiyum, çinko gibi önemli mineral ve elementleri içeriğinde
bulundurur. Sporcular için bir bardak turşu suyu kas kasılmalarına, kramplara
iyi gelmektedir.
Lahana turşusunun bilinmeyen
faydası belki de bu sabahları içilirse kabızlığa iyi geldiği, mide ekşimesi ve
ülserinin de ilacıdır. Başka bir faydasıda sinir sistemine, kalbe iyi geldiği,
damar tıkanıklığına faydası bilinmektedir.
. Sarımsak turşusu zaten tek
başına benzetme yapacak olursak tek kelimeyle antibiyotik deposudur. Elma
sirkesiyle yapılmış, karanlıkta muhafaza edilen sarımsak turşusu yemeklerden
yarım saat önce tüketilirse, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi
kolaylaştırır. Grip ve nezleden korur. Sadece biraz koku durumu olur. Çevremizi
rahatsız etmemek için karanfil çiğnenebilir. Biraz maydanoz yiyebilirsiniz.
Pancar turşusunun kan yapıcı etkisi vardır. Bu örnekleri daha çoğaltabiliriz.
Dikkat
Edilecek Hususlar
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler