Turşu Faydalı mıdır?

   Yazar: Jülide Türkoğlu



Turşu Faydalı mıdır?


Osmanlı mutfağında önemli bir yeri olan turşu faydalımıdır? Ya da zararlımıdır?
Güzel memleketimde genellikle turşular yaz aylarında yapılır. Annelerimizin yaptıkları lezzetli turşularda kışın tüketilir.Genelde kışın pişirilen kuru fasülye yapılmışsa tabak,tabak turşular yenir.Çeşit, çeşit hazırlanan turşular doğru şekilde yapılırsa besin değerini kaybetmez. Önemli olan öncelikle hem damak tadımıza hitap etmesidir. Bunun yanında besin değerini  kaybetmemesi de önemlidir. Amerikanın yemek kültüründe sandviç ve hamburger çok tüketilir. Ancak bu fastfood yiyeceklerin yanında kornişon turşu fazlaca tüketilir.

Korenin Turşusu Kimçi

Kimçi güney kore'ye özgü yapılan bir turşudur. Her yemeğin yanında mutlaka kimçi tüketilmektedir.  Özellikle lahana kimçisi çok yenir. Kimçi güney kore mutfağının vazgeçilmezidir. Kimçilerin içine bol sarımsak atılır. Kore dizilerinde kendi külltürlerini mutlaka göstererek anlatırlar.Yemek kültürlerini de işlerler.Yemeklerinin yanında da kimçiyi tükettiklerini gösterirler. Diziden sonra her yemeğin yanında lahana turşusu yedim. Ben etkilenmem diyen birisi olarak ne yazık ki etkide kaldım.

Turşunun Yapılış Süreci

Turşunun yapılış süreci çok önemlidir. Ecdadımız turşuyu yaparken geleneksel fermantasyon yöntemini kullanırlardı. Bizde aynı yöntem ile rafine edilmemiş kaya tuzu kullanarak yapılan turşunun besin değerinin kaybetmediği tespit edilmiştir.

Turşunun faydaları

 Turşunun sindirimi kolaylaştırdığı, bağışıklık sistemini geliştirdiği, bağırsaklar için faydalı bakterileri artırdığı aklımıza gelen birkaç faydasıdır. B ve k vitaminlerinin sentezinde önemli bir faktördür. Faydalarından bahsedecek olursak :

. Turşu ve turşu suyu magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum, çinko gibi önemli mineral ve elementleri içeriğinde bulundurur. Sporcular için bir bardak turşu suyu kas kasılmalarına, kramplara iyi gelmektedir.

Lahana turşusunun bilinmeyen faydası belki de bu sabahları içilirse kabızlığa iyi geldiği, mide ekşimesi ve ülserinin de ilacıdır. Başka bir faydasıda sinir sistemine, kalbe iyi geldiği,  damar tıkanıklığına faydası bilinmektedir.

. Sarımsak turşusu zaten tek başına benzetme yapacak olursak tek kelimeyle antibiyotik deposudur. Elma sirkesiyle yapılmış, karanlıkta muhafaza edilen sarımsak turşusu yemeklerden yarım saat önce tüketilirse, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Grip ve nezleden korur. Sadece biraz koku durumu olur. Çevremizi rahatsız etmemek için karanfil çiğnenebilir. Biraz maydanoz yiyebilirsiniz. Pancar turşusunun kan yapıcı etkisi vardır. Bu örnekleri daha çoğaltabiliriz.

Dikkat Edilecek Hususlar

Günümüzde besin değeri düşünülmeden daha çok dayanıklılık göz önüne alındığından, modern yöntemler kullanılarak yapılan sirke tabanlı pastörize turşular ısıl işlemine tabi tutulmaktadır. Bu yöntemde raf ömrü uzar. Ama dezavantajı besin değeri azalır. Turşu tüketiminde de her şeyde olduğu gibi orta yol tercih edilmelidir. Peygamber efendimiz “İfrat ve tefritten uzak dur. Vasatı tercih et. Çünkü işlerin en hayırlısı orta olanıdır” İfrat aşırılıktır. tefritte de zıddıdır. Vasat orta yoldur. Tuz aşırı tüketilirse yüksek tansiyona sebep olur. Aynı zamanda hasarına sebep olduğu diğer organımız böbreklerdir. Turşuda ile beraber fazlaca tuz alacağımızdan vücut dengesi bozulacaktır. Aşırı yememek şartı ile turşu insan sağlığına faydalıdır. Turşu faydalı mıdır? Sorusuna cevap vermeye çalıştık. Yapacağımız her işte ifrattan ve tefritten uzak durup orta yolu tercih etmeliyiz. Uygun porsiyonda yenilen turşu faydalıdır.  


             
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »