Üniversiteye Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler

Yazar: Hamza Aslan


                   Üniversiteye Yeni BaşlayacaklaraTavsiyeler

Milyonlarca öğrenci tercihlerini yapmışken çok yakında açıklanacak olan sonuçlar heyecanla beklenmektedir. Kazanan üniversite adayları Eylül ayında kayıtlarını elektronik ortamda yapabilirler. Üniversite adayları olarak uyum sürecini kısaltmanız, panik yapmamanız için bazı tavsiyelerde bulunmak istedim. Üniversiteye yeni başlayacaklara tavsiyeler, aslında altın değerinde tecrübe edilmiş, sonuç alınmış davranış ve çalışmalar olduğunu unutmayın.

. İlk tavsiyemiz “kimseye muhtaç olmayın. Üniversiteye başladığınızda yan gelip yatıp sonra arkadaşlarınızdan not dilenmeyin. Yani diğer deyimle kendi göbeğiniz kendiniz keserek kimseye muhtaç olmayın.”

. Bazı üniversitelilerin yaptığı hata, üniversiteye kapağı atayım da nasıl olursa bitiririm düşüncesine kapılmayın. İlk sene olsa da işi sıkı tutun. Lisedeki alışkanlıklarınızı bırakın. Bir meslek grubuna katılmanın verdiği sorumlulukla, mesleği benimseyerek en iyi nasıl olabilirim diye düşünün. 
  
. Üst sınıfların tecrübesinden faydalanabilirsiniz. Derslerdeki davranışlarınızı buna göre belirleyebilirsiniz.  

. Şehri tanımadığınızdan, ailenizden ilk defa ayrılacağınızdan, ilk yıl yurtta kalmanızı tavsiye ediyorum. Sonrasında duruma göre bir yol çizersiniz. Arkadaşlarınızı iyi seçin. Arkadaşlarınız size zarar vermesin.  Bu arada aileden uzak olmanın verdiği rahatlık size hata yaptırmasın. Özgürlük ipin ucunu kaçırmanıza sebep olmasın. Kontrolu elinizde bulundurun.

. Üniversite okumak için gittiğiniz şehri sevmeye çalışın. Genellikle aileden ilk defa ayrılmanın verdiği özlem, arkadaşlarınızla uyumda olan sıkıntı sizi depresif ruh haline sokmasın. Bu tür durumlarda öğrenciler bulundukları şehri suçlamaya başlarlar. Buna hiç gerek yok. Şehri gezin, tanıyın, hayata güzel bakın. Her şey farklı olacak.  

.  Boş vaktiniz var ise mutlaka bir dil öğrenmeyi düşünmelisiniz. İş hayatına atıldığınız da öğrenmek için, okumak için zamanınız olmayacak. Bu yüzden üniversite yıllarının kıymetini bilerek kendi kütüphanenizi oluşturun.

. Akademik kariyer düşünenlere tavsiyemiz not ortalamasını yüksek tutun. Sonra hallederim diyen aldanır. Üniversitede bir kulübe üyeliğiniz olsun. Üniversitenin gündemini, etkinlikleri takip edin.

. Bankaların verdiği kredi kartlarını almayın. Kontrollu bir şekilde kullanabileceğiniz bir kredi kartınız olsun. Burs’a ihtiyacınız varsa, zaman ayırıp gerekli müracaatları yapmaktan çekinmeyin.

. Yurt dışı deneyimleri size dil anlamında, bakış açısı olarak farklılık katacağından imkanınız varsa, ERASMUS, IASTE veya WORK&TRAVEL programlarına katılabilirsiniz.

. Ülkemizin Ahlaklı, dindar, vatan, bayrak ve ezan sevgisine sahip gençlere ihtiyacı olduğunu unutmayıp, sabırlı ve azimli olun, idealist olun. Bu vatan böyle idealist, imanlı ve ahlaklı gençleri beklemektedir.       

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »