Yazar: Yıldız Eryıldız
Günümüzde ben kahvesiz yapamam diyen çoktur. Babamdan
bilirim, yemekten sonra anneme seslenir: - hanım bir kahve yapta içelim. Anneciğimde
babamın kahvesini hürmetle yapar, getirir. Hepimizin bir hatırasının olduğu kahvenin
anavatanı neresi, kahvenin hikayesi nedir? Hiç merak ettiniz mi? Prof. Dr.
Ekrem Buğra Ekinci’nin kahve ile ilgili yazdığı “Kahve Yemen’den Gelir” adlı makalesinde kahvenin hikayesi
anlatılmaktadır.
Kahvenin anavatanını herkes Brezilya olarak bilir ama aslında
kahvenin anavatanı Habeşistan’ın Kaffa mıntıkasıdır. Hatta rivayet edilir ki;
bir çoban bu bölgede keçileri otlatılırken, keçilerin hoplayıp, zıplayıp
enerjik olması dikkatini çeker. Bunun sebebini araştırır ve yedikleri kahve
bitkisinden olduğunu anlar. Kendisi de deneyerek kahveyi keşfeder. Önce yemen’e
sonra Hicaz’a ve tüm Osmanlı topraklarına yayılır.
Osmanlı topraklarında bulunan yabancı seyyahlar
anılarında der ki:” Türkler hastalandığı
zaman kahve içer. İyileşemezse vasiyetini yazar ve bekler.”
Buradan
anlaşılan kahve sadece zevk için değil,kahve şifa içinde içilmiş. Türk kahvesi dünya
çapında bir kahve olmuştur. Tür kahvesinin faydalarına, uzmanların bu konudaki
görüşlerine bakalım. Türk kahvesinin kanser, kalp ve nörolojik hastalıkların
gelişme riskini azalttığını biliyor muydunuz? Günde üç beş fincan kahve tüketen,
içenlerin şeker hastalığından ölme, kalp ve nörolojik hastalıkların gelişme
riskininin, içmeyenlere göre daha az olduğu bilimsel çalışmalarla
ispatlanmıştır. Bir sıralama yapılırsa, öncelik Türk kahvesinin, ikinci sırada
ise filtre kahve olacaktır. Türk kahvesinin antioksidan özelliği en yüksek olan
kahvelerden olması onu birinci sıraya koymaktadır.
Yaptığımız her türlü faaliyette olduğu gibi aşırı kahve
tüketimi sağlığımız için iyi değildir. Aşırı tüketim, ritim bozukluğuna, uykusuzluğa
ve başka sorunlara yol açacaktır. Sağlıklı olanlar için, doktorların
yasaklamadığı kişiler için kahve tüketimi aşırı olmamak şartıyla faydalıdır.
Uzmanların bir tavsiyesini ayrıca hatırlatalım. Kahve her derde deva makalemizi bitirelim. Kahveye yapacağınız bir miktar tereyağı veya hindistan cevizi yağı,
kahvenin size verdiği enerjiyi daha uzun bir zaman dilimine yayacaktır. Yağlar
sebebiyle açlık bastırılarak tok kalınması sağlanır. Unutmayın ki bir kahvenin
kırk yıl hatırı vardır. Aynı zamanda sağlığımıza da faydası vardır.
Kaynak:
http://www.ekrembugraekinci.com/makale.asp?id=571
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler