Kahve Her Derde Deva

Yazar: Yıldız Eryıldız




Günümüzde ben kahvesiz yapamam diyen çoktur. Babamdan bilirim, yemekten sonra anneme seslenir:  - hanım bir kahve yapta içelim. Anneciğimde babamın kahvesini hürmetle yapar, getirir. Hepimizin bir hatırasının olduğu kahvenin anavatanı neresi, kahvenin hikayesi nedir? Hiç merak ettiniz mi? Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci’nin kahve ile ilgili yazdığı “Kahve Yemen’den Gelir” adlı makalesinde kahvenin hikayesi anlatılmaktadır.

Kahvenin anavatanını herkes Brezilya olarak bilir ama aslında kahvenin anavatanı Habeşistan’ın Kaffa mıntıkasıdır. Hatta rivayet edilir ki; bir çoban bu bölgede keçileri otlatılırken, keçilerin hoplayıp, zıplayıp enerjik olması dikkatini çeker. Bunun sebebini araştırır ve yedikleri kahve bitkisinden olduğunu anlar. Kendisi de deneyerek kahveyi keşfeder. Önce yemen’e sonra Hicaz’a ve tüm Osmanlı topraklarına yayılır.
Osmanlı topraklarında bulunan yabancı seyyahlar anılarında der ki:” Türkler hastalandığı zaman kahve içer. İyileşemezse vasiyetini yazar ve bekler.” 

Buradan anlaşılan kahve sadece zevk için değil,kahve şifa içinde içilmiş. Türk kahvesi dünya çapında bir kahve olmuştur. Tür kahvesinin faydalarına, uzmanların bu konudaki görüşlerine bakalım. Türk kahvesinin kanser, kalp ve nörolojik hastalıkların gelişme riskini azalttığını biliyor muydunuz? Günde üç beş fincan kahve tüketen, içenlerin şeker hastalığından ölme, kalp ve nörolojik hastalıkların gelişme riskininin, içmeyenlere göre daha az olduğu bilimsel çalışmalarla ispatlanmıştır. Bir sıralama yapılırsa, öncelik Türk kahvesinin, ikinci sırada ise filtre kahve olacaktır. Türk kahvesinin antioksidan özelliği en yüksek olan kahvelerden olması onu birinci sıraya koymaktadır.

Yaptığımız her türlü faaliyette olduğu gibi aşırı kahve tüketimi sağlığımız için iyi değildir. Aşırı tüketim, ritim bozukluğuna, uykusuzluğa ve başka sorunlara yol açacaktır. Sağlıklı olanlar için, doktorların yasaklamadığı kişiler için kahve tüketimi aşırı olmamak şartıyla faydalıdır. Uzmanların bir tavsiyesini ayrıca hatırlatalım. Kahve her derde deva makalemizi bitirelim. Kahveye yapacağınız bir miktar tereyağı veya hindistan cevizi yağı, kahvenin size verdiği enerjiyi daha uzun bir zaman dilimine yayacaktır. Yağlar sebebiyle açlık bastırılarak tok kalınması sağlanır. Unutmayın ki bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır. Aynı zamanda sağlığımıza da faydası vardır.  

Kaynak: http://www.ekrembugraekinci.com/makale.asp?id=571       

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »