Su nedir? Suyun faydaları

   Yazar: Hamza Aslan


Su nedir? Suyun faydaları

Su nedir? Tarifini yapalım dediğimizde bu sorunun cevabı bazen yapısı ile ilgili olabilir. Oksijen ve hidrojenden oluşan sıvıya su denir. Ya da bütün canlılar için oksijen gibi hayati öneme haiz, hayati fonksiyonlarını sürdürmeleri için gerekli sıvıya su denir. Dünyanın dörtte üçü su olması, insan vücudunun büyük kısmını suyun teşkil etmesi boşuna değildir. Bütün canlılar için su bir vazgeçilmezdir. İnsanların yerleşim alanları, kurulan şehirler su kaynaklarının yanındadır.

Suyun İnsan Sağlığına Etkileri

Suyun insan sağlığına etkilerini incelersek, önemini daha iyi anlarız. Su insan için neden önemlidir. Suyun faydaları nelerdir. Bu konuda uzmanların söylediklerini aktaralım.
Yeni doğmuş bir bebeğin %70- 75’i su iken bu oran yaşla birlikte azalır. Çoğu insanın bilmediği insan beyninin %95’i akciğerlerin %90’nını su oluşturmaktadır. Yani vücudumuzun önemli iki organının neredeyse tamamı sudan oluşur. Bu durum gösteriyor ki vücudumuzun susuz kalmaması gerekiyor. En önemli organımızın susuz kalmaması gerekiyor. Halk arasında beyni sulanmış tabiri yanlıştır. Aslında beyni susuz kalmış demek doğru olacaktır.

Suyun Faydaları

. Vücudu susuz kalanlarda, yorgunluk, hafıza kaybı, dikkat eksikliği gibi rahatsızlıklar görülebilir. Çünkü rahatsızlıkların bir kısmı dikkat ederseniz beyin ile alakalıdır.
. İnsan vücudunda hücrelere oksijen ve besin su aracılığıyla iletilir.
. Vücudumuzdaki su sanki bir termostat gibi vücut ısısının ayarlanmasını sağlar. Doktorların ateşli hastaya bol su için demelerinin bir nedeni de bu olabilir mi?
. Başka bir faydasını da kandaki elektrolitleri ayarlanmasında görüyoruz.
. Suyun ilginç bir görevide binalardaki mantolama dediğimiz olay gibi, vücutta su, sıcak havalarda serin, soğuk havalarda ise izalasyon sağlamaktadır.
. Suyun diğer bir faydası cildimizi besler. Yaşlanmayı geciktirir. Genç kalmayı sağlar.
. Sindirim sistemindeki görevi unutulmamalıdır. sindirimi kolaylaştırır.
. Çocuklu annelerin süt üretimine bile faydası vardır.

Suyun Önemi

. Yapılan araştırmalar göstermiştir, şişman veya obezitelerin suyu az tükettiği tespit edilmiştir. Az su tüketiminden dolayı yağ oranlarının arttığı gözlenmiştir. Suyun eklemlerimize ve kemik yapısı için önemlidir. Bazen baş ağrısı olabilir, nedeni vücudun susuz kalmasından kaynaklanacağını unutmayın.Vücutta ödem oluşması yani ayak yada herhangi bir organımızın şişme nedeni yine vücudun susuz kalmasındandır.İçinde bulunan kalsiyum, magnezyum, sodyum, flor ve iyot vücudumuz için değerlidir.
Suyun ne kadar önemli olduğunu anladık. Ama günde ne kadar su tüketmeliyiz. Bu konuda farklı görüşler olsa da ortak görüş 2 litre yani 6 ila 8 bardak su içilmesi yönündedir. Halk arasında yanlış bilinen bir durumu hatırlatmadan geçmeyelim. Çay, kahve, kola, başka içeceklerde dahil su yerine geçer düşüncesi vardır. Su içmeme gerek yok denir. Bu içecekler suyun yerini hiçbir zaman tutmaz.

Sonuç Olarak:


Suyun faydaları görüldüğü gibi çok fazladır. Pek çok hastalık vücudumuzun susuz kalmasından kaynaklanmaktadır. “Susuz kalmayın,hasta olmayın” sloganı suyun faydaları, suyun önemini anlatmaya yeterli olacaktır.   


                                                                                                       
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »