Vestel Venüs Ne kadar Yerli ?

Yazar: İbrahim Öztürk



Amerika tarafından başlatılan ekonomik saldırı sonrasında, Amerikan menşeili malların, malzemelerin kullanımı tartışmaya açılmıştır. Bunların başında İphone, Apple ürünleri gelmektedir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan AKP’nin kuruluş yıl dönümünde yaptığı konuşmada “Amerikan elektronik ürünlerine boykot uygulayacağız, onların İphone varsa, diğer tarafta Samsung var, Vestel var “ demiştir. Başkanın açıklamasından sonra arama motorlarında Vestel Venüs araması rekor kırmıştır. Vestel Venüs ne kadar yerli? Bu soru akıllı telefon kullanıcılarının, en çok sorduğu soru olarak karşımıza çıkmaktadır.

Vestel şirket olarak 1984 yılında kurulmuş olup, 1994 yılında Zorlu Holding’in bünyesine katılmıştır. 16’sı yurt dışında olmak üzere diğer şirketleriyle beraber 23 şirkettten oluşan Vestel Şirketler Grubu tüketici elektroniği, beyaz eşya, dijital ürünler, led aydınlatma ve savunma alanları ve akıllı telefon üretimiyle geniş bir ürün yelpazesi ile üretim yapmaktadır. Bu makalede Vestel Venüs akıllı telefonlar yerli mi? Vestel telefonlar ne kadar yerli? Dünyada telefon üreticileri, üretimini yaptıkları akıllı telefonların malzemeleri %100 yerli midir? Bu sorunun cevabı “hayır” olmaktadır. Yani akıllı telefonun malzemesi  %100 kurulduğu ülkeye ait değildir. İphone incelediğimizde Samsung’un belleğini, yongasını görüyoruz. Apple, İphone X’lerde OLED ekran teknolojisini kullanmaya başlamıştır. İphone OLED ekranını, Apple kendisi mi üretiyor? OLED ekranı üreten bir firma olan Samsung ile yaptığı anlaşma ile İphone X’lerin OLED ekranını buradan almaktadır.

Bu örnekleri çoğaltacak olursak, Samsung köklü bir firma olmasına rağmen telefonlarının ekranını, bataryasını, kamerasını, işlemcisini, bazı donanımlarını kendisi üretmesine karşılık Android işletim sistemini ABD’li şirket Google’den almaktadır. Her ürettiği telefonda kendi ürettiği işlemciyi kullanmıyor. Yine ABD menşeili işlemci üreticisi Qualcomm ile yaptığı anlaşma sonucu snapdragon işlemcileri orta ve alt seviyeli ekonomik olan telefonlarında kullanmaktadır.

Vestel Venüs’ün üretimine gelecek olursak, aynı durum Vestel konumunda olan firmalar içinde geçerli olduğunu belirtelim. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli akıllı telefon vurgusundan sonra çevremde bende karşılaştım, sizde duymuşsunuzdur: “Vestel üretmiyor, yurt dışından alıp birleştiriyor.” demek tam anlamıyla cahilliktir. Vestel üretimini yaptığı akıllı telefonların anakartını, bataryasını, telefonun gövde kasa tasarımını bizzat Manisa'daki Vestel City’deki fabrikasında üretimini yapmaktadır. Diğer gerekli malzemeleri anlaşmasını yaptığı üretici firmalardan almaktadır. Daha öncede belirttiğimiz gibi,teknoloji dünyasında her şeyi %100 yerli üreterek yapan bir firma bulunmamaktadır. Teknoloji dünyasına yabancı olmayanlarda her marka için oluşan bir algı vardır. Örnek verecek olursak: “İphone’lara virüs giremez”  diye bir farkındalık oluşturulmuştur. Çin menşeili Xiamo’da işletim sistemi olarak Android kullanmasına rağmen kendine özgü, kendi geliştirdiği “MIUI adlı kullanıcı arayüzü” ona ayrı bir farkındalık, teknoloji dünyasında farklı bir kimlik kazandırmaktadır.

Önemli olan ülkemizde üretilen, bize ait yerli bir telefonun olmasıdır. Burada Vestel’e düşen sorumluluk, Apple gibi, Xiaomi gibi, farkındalık oluşturacak teknolojik gelişmelere zaman harcamasıdır. Ar-Ge çalışmalarıyla en iyiye ulaşmasını öneriyoruz. En güzel misilleme, en iyisini yapmak, Daha iyisini üreterek hakimiyet sağlamak, uluslar arası ortamda farklılığımızı ortaya koyacak teknolojiler üretmek olacaktır. 

 Unutmayın ki, Samsung firmasının kurulduğunda kuru meyve, sebze ve balık satan bir şirket olduğunu, desteklenme sonucu bu gün ki duruma gelmiştir. Vestel, gelecekte Samsung gibi büyük bir firma  olabilir mi? Samsung gibi büyük bir firma olması için sadece devlet desteği yeterli değildir.  Millet olarak bizim desteğimizinde gerekli olduğunu düşünüyorum. Güney kore bu konuda çok hassas, kendi araçlarını, kendi telefonlarını kullanmak onlar için milliyetçilik olsa gerek!  Güney kore film ve dizilerini izleyenler bilir, özellikle kullandıkları arabasından telefonuna her şey kendi yerli üretimleridir.  

                   

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »

1 yorum:

yorum
26 Ağustos 2018 09:55 ×

Mantıklı, akıcı bir yazı olmuş. Merakımı giderdi.

ister bakacağınız ister bakmayacağınız satırlar
Cevapla
avatar