Tükenmişlik Sendromunu Herkes Yaşar mı ?

Yazar: Yıldız Eryıldız




Günümüzde sıkça duymaya başladığımız tükenmişlik sendromunu herkes yaşar mı? Bu sendrom daha çok kimlerde görülmektedir? Türkiye Gazetesinde Canan Eraslan tarafından yazılan “yalnız yaşayan hızlı tükeniyor” makalesi bir çok soruya yanıt vermektedir. Makalenin altına kaynak olarak linkini vereceğim. Tükenmişlik sendromu artık günümüzde çok sık görülen bir rahatsızlık halini almıştır. İlk defa bir ünlü sanatçımızda görülüp bu terim kullanılmaya başlanmıştır. Bu rahatsızlığın görüldüğü kişiler genelde iş yükü fazla olan, takdir edilmeyen, mükemmeliyetçi olanlarda, yaptığı her işin birisi tarafından kontrol edilmesi durumunda bir de yalnız yaşıyorlarsa, devamında bıkkınlık, işe isteksiz gitme, dikkatini toparlayamama ve yaptığı hiçbir şeyden zevk almama ; “tükenmişlik sendromu”dur.

Antalya Eğitim ve Araştırma hastanesi Psikiyatri uzmanı Dr. Demet Kalaycı anlatıyor:”En çok etkilenenler mükemmeliyetçi bireyler, bir taraftan yorgunluk, diğer taraftan her şeyi tam yapayım telaşıyla boğuşurken daha çok yıpranıyorlar. Her işin üstesinden gelebildiği için çevresindekiler de her zorluğu ona yüklemeye çalışınca birey yıpranıyor ve sonuç tükenmişlik.” (Türkiye Gazetesi, Canan Eraslan)

Tükenmişlik sendromunun etkileri yalnız yaşayanlar için biraz daha farklı gelişebiliyor. Destek alamadıkları için atlatması kolay olmuyor. Evlilerde bu sendroma yakalanma durumu istatiksel olarak daha az görülmektedir. Olsa bile evlilerde kolay atlatılıyor. Çünkü aile kurumu içinde eş desteği ve çocuklarla ilgilenirken kendine odaklanmayıp dikkat dağılması iyi gelmektedir.

Tükenmişlik sendromuna yakalananlar Dr. Demet Kalaycı’ya göre: sağlık çalışanları, doktorlar, öğretmenler, emniyet mensupları, gazeteciler gibi değişik meslek grupları ve daha çok insanlarla birebir iletişim ve ilişki içinde olanlarda daha çok görülme durumu vardır.

Tükenmişlik sendromundan nasıl kurtulmalıyız?  Çözüm yolları nelerdir?

 Bu konuda Dr. Demet Kalaycı’nın önerileri:

. Ortam değişikliği ve güzel bir tatil, tatilde dinlenen birey için dönüşte her şey daha farklı olmaktadır.

. Tatil sonu sorun devam ediyorsa yapılması gereken bölüm değiştirmek veya çalışma stilini değiştirmek daha akıllıca olacaktır.

. Rutin işlerden, rutinden uzaklaşın. Temponuz yoğunsa biraz düşürün.

. Yeni insanlarla tanışmak, arkadaş sohbetleri faydalı olacaktır.

. Sosyalleşmek, sosyal ortamlar yararlı olup hobilerinizle uğraşın, hobilerinize zaman ayırın. Bir insan için aile önemlidir. Aile desteğini gözardı etmeyin.

. Bütün tedbirlere rağmen atlatılamıyorsa, zaman kaybetmeden mutlaka bir uzmana başvurmaktan çekinmeyin. 


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »