Hayırlı Olan Her İşe Besmele ile Başlamalıdır.

Yazar: Hamza Aslan





Büyüklerimiz, “hayırlı olan her işe besmele ile başlamalıdır” buyurmuşlardır. Ecdadımız hayatını dinimize göre düzenleyerek Allahü tealanın emirlerini yapmaya çalışmışlar. Sevgili peygamberimizin sünnetlerini yapmak için ayrıca çaba sarf ederek, Ehl-i sünneti şiar edinmişlerdir. Besmele dediğimizde karşılığı (Bismillâhirrahmânirrahîm) demektir.


Besmele mana olarak “ Her var olana, onu yaratmakla ve varlıkta durdurmakla, yok olmaktan korumakla iyilik etmiş olan Allahütealanın yardımı ile bu işimi yapabilirim, yapabiliyorum” demektir. Peygamber efendimizin besmele ile ilgili hadisi şeriflerinden bazılarını nakledelim.

“Besmele ile başlanmayan her mühim iş bereketsiz olur. “(Beyheki)

“Hoca çocuğa Besmele okur, çocuk da söyleyince, Allahüteala, çocuğun anasının, babasının ve hocasının Cehenneme girmemesi için senet yazdırır.” (Seadet-i Ebediyye)

Besmele ile yenen yemek bereketli olur.” ( İbni mace)

“Eve girerken Besmele çekilirse, şeytan,’bu eve girmeme imkan yok’der, döner gider” (Deylemi)

“Resullah efendimiz, Besmele çekip suyu üç nefeste içer, bitince Elhamdülillah derdi.” (İ. Sünni)

“Yemek ayrı değil beraber yenir ve Besmele çekilirse bereketli olur.” (İbni Mace)
“Sıkıntıya düşen ‘Bismillâhirrahmânirrahîm ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billahil aliyyil azîm’ derse, her türlü sıkıntıdan kurtulur.” (Deylemi)

“Evden çıkarken ‘Bismillahi, tevekkeltü alallah, lâ havle ve lâ kuvvete illâ billah ‘ diyen, tehlikelerden korunur ve şeytan ondan uzaklaşır.”(Tirmizi)

Besmele ile ilgili daha birçok hadis-i şeriflerden de anlaşıldığı üzere her hayırlı işe besmele ile başlamalıdır. Bir hayvan kesimi yaparken, av hayvanına ok atarken, av için hazırlanmış köpeği gönderirken “Bismillah veya “Allahü ekber“ demek vacip olduğu ilmihal kitaplarında yazılıdır. Her hayırlı işi yaparken, abdest almadan önce, yemek yemeye başlamadan önce,bir şey içmeden önce besmele çekilir. Her faydalı ve hayırlı işi yapmadan önce, başlarken besmele çekmek sünnettir. Namazın her rekatinde, imam ve yalnız namaz kılan için fatihadan önce Besmele okuması sünnettir. Kalkarken, yatarken, yürümeye başlamadan önce Besmele çekmek mübahtır.

Besmele çekilmemesi gereken yerler, işler olduğunu da hatırlayalım. Avret yerini açarken, hela ve necaset olan yere girerken Besmele çekmek mekruhtur. Haram bir iş yapılırken Besmele çekmek haramdır.


 Sahabeyi Kiramdan Abdullah ibni Mesut “ Cehennemde azap yapan  on dokuz melekten kurtulmak isteyen, Besmele okusun! Besmele on dokuz harftir.” buyurmuşlardır. Büyük İslam alimi Hüseyn Hilmi Işık Se’adet-i ebediye kitabında: ”Levh-i Mahfuzda, ilk yazılan Besmeledir. Adem aleyhisselama ilk gelen Besmeledir. Mü’minler, Besmele yardımı ile Sıratdan geçer. Cennet davetiyesinin imzası Besmeledir.” Buyurmuşlardır.

         Besmeleyle başlayalım kitaba !

         Allah adı, en iyi sığınaktır.

         Nimetleri sığmaz ölçü hisaba

         Çok acıyan, afvı seven bir Rabdır! 

                                                      (Tam ilmihal Seadet-i Ebediyye)         

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »