Kitap Okumamak İçin Bahanelerden Kurtulun

Hamza Aslan




Kitap okumak için zamanınız yok mu? Kitap okumamak için bahaneler mi üretiyorsunuz? İnsanın kitap okumak için biraz boş vakti olacak. Ama benim hiç boş vaktim yok diyenlere soralım. Bilgisayar karşısında ne kadar zaman geçiriyorsunuz? İş için bilgisayar kullanıyorum dediğinizi duyar gibiyim. Dürüst olun gerçekten hep işle ilgili mi oluyor. Yoksa ara sıra facebook’a, twitter, instagram’a giriyor musunuz? Sosyal medya da, Cafe de, kahvehane de veya televizyon karşısında vakit geçirdiğiniz oluyor mu? Kitap okumamak için bahanelerden kurtulun. İnsan bir şeyi yapmak istemezse bir sürü bahaneler üretir.


Türkiye Gazetesinde okuduğum bir haber çok hoşuma gitmişti. Çankırı belediyesi çocuklara, gençlere kitap okuma alışkanlığı kazandırabilmek için hurdaya ayrılan tren ve uçakları, tren ve uçak kütüphaneye çevirmiş. Trene veya uçağa gelen çocukların yolculuk yapar gibi kitap okumaları güzel olsa gerek. Kütüphane sorumlusu Ali İhsan Koç :”Her öğrenci uçağa binemiyor. Hatta yetişkinler bile hayatları boyunca uçağın kokpitine giremiyor. Bu yüzden öncelikle çocuklar, sonrasında yetişkinler daha hevesli geliyor. Ayrıca yakında bir gemimiz de kütüphane olarak hizmet verecek.” Gemi kütüphane kitap okumak için çocukların ilgisini çekecektir. Yetkililerin kitap okumayı desteklemesi ne kadar güzel, Çankırı Belediyesine bu güzel çalışmaları için teşekkür ederiz. 



Devletimizin kitap okuma konusunda bu tür teşvikleri yerinde olacaktır. Diğer türlü okumayan toplum cahil kalır. Okumamak için bahane arayan çocuklarımızı bilgisayar, oyunlar, sosyal medya ile baş başa bırakmış oluruz. Kitapları pahalı buluyorsanız, şehir kütüphanelerine üye olup ücretsiz kitap okuyabilirsiniz. Kitap okumanın tadına varınca bahaneleri bırakacağınıza eminim. Hiç kitap okuma alışkanlığınız yoksa doğru kitapla başlamalısınız. Okuma alışkanlığını kazandıracak, akıcı, fantastik veya polisiye türü kitaplardan seçmenizi öneririm. Okuma alışkanlığı kazandıktan sonra farklı konulardaki kitaplara yönelmeniz doğru olacaktır. 

Kitap Okumanın Faydaları

 . Her kitap yeni bir dünya demektir.

. Kitap okuyan insan hayata farklı açıdan, farklı pencereden bakacaktır.

. Her okuduğunuz kitaptan yeni bir bilgi öğrendiğinizi fark edeceksiniz.

. Kitap okuyanların analitik düşünme yeteneğinin geliştiğini biliyor muydunuz?

. Kitap okumanın insana başka bir faydası da hitabet yeteneğini geliştirmesidir.

. Kitap okumak, hayal dünyasını harekete geçireceğinden hayal gücünüz gelişir.
  
. Kitap okuyan insanın beyninin her iki lopu da çalışır. Bu şekilde olduğunda reflekslerin geliştiği, sporla uğraşanlara bile faydası olduğu tespit edilmiştir. Kitap okumamak için bahanelerden kurtulun. Kitap okuyun ve kitap okumayı teşvik edin.   

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »