Bayrak nedir?



Bayrak; Ülkelerin ve ulusların ayırt edici özelliği, bağımsızlıklarının simgesidir. Belirli renk ve şekillerden meydana gelir. Belirli ölçülere göre kumaş üzerine yapılan ulusal alamete veya simgeye “bayrak” denir.
Bir örgüte ait işareti olan, ya da sadece bir işaret olarak kullanılan kumaş parçalarına da “bayrak” demek mümkündür.
Türkçede “bayrak” sözü önceden kullanılan “batrak” kelimesinden gelmektedir.. Divan-u lügat-it Türk’te bayrak “ucuna bir ipek parçası takılan mızrak” olarak açıklanmaktadır.
Bayrağın ilk çeşitleri, kadim(eski) ulusların, ayrıca ordu teşkilatında  kullandıkları alemlerdir. Bayraklardaki şekiller ve renkler, genel olarak ülkenin ve milletin tarihinde bir olaya, bir efsaneye dayanır.yani mistik bir durumdur.
Bayrak, bir ülkenin, egemenlik, bağımsızlık ve şerefinin simgesidir, Türk milleti için  bayrağa saygı, ve o ülkede bulunan yabancılar içinde bir görevdir.
Türk Bayrağımız:
Bayrağın şekli gelişi güzel olmayacağına göre, Türk bayrağının şekil ve ölçüleri 29 Mayıs 1936 tarih ve 2994 sayılı kanun ile belirlenmiştir. Ertesi yıl yayınlanan bir kararnameyle de kullanma şekli belirlendi.
Bayrağında göndere çekme ve indirmenin bir kuralı ve şekli vardır.Türk bayrağı, hızlı çekilir; yavaş, yavaş indirilir. Devlet protokolü tarafından yas ilan edilince, bayrak önce gönderin tepesine çekilir, sonra, cumhurbaşkanının olduğu binaya, bindiği taşıtlara çekilir. Türk bayrağının diğer bayraklarla çekilirken dikkat edilecek kural,Türk bayrağının sağda olmasına dikkat edilir.
Bayrak milletimizin için kutsaldır.Vatanımıza hizmet edenlerin, şehitlerimizin, Türk silahlı kuvvetleri mensuplarının ve ülke dışında vatanımızı temsil edenler, vefatlarından sonra tabutları Türk bayrağına sarılır.
Bayrak kanununa  göre,Türk bayrağı sökük, yırtık ve kirli olamaz; bu şekilde kullanılamaz. Üzerine basılamaz.Yere serilip üzerine oturulamaz. Ölçülerine uygun olmayan ve rengi tutmayan bayrakların kullanılması yasaktır.                                       
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »