Jandarma JEMUS Projesiyle Daha da Güçleniyor




Jandarma JEMUS Projesiyle Daha da Güçleniyor


Türkiye son yıllarda güvenlik kuvvetlerine sağladığı imkan ve kabiliyetlerle öne çıkarken, son olarak jandarmanın iletişim imkanlarını geliştirmek için başlattığı Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi (JEMUS) projesi ile jandarma daha da güçleniyor. Bilginin en küçük jandarma birimine kesintisiz, eş zamanlı, doğru ve emniyetli bir biçimde ulaşmasını sağlayan JEMUS projesi yaygınlaştırılıyor. Şuan 68 ilde kurulan JEMUS sistemi, sözleşmesi imzalanan 5 il ile beraber bu sayı 73’e ulaşacak. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN arasında imzalanan sözleşme kapsamında 5 ilde daha hayata geçiriliyor. Jandarma Genel Komutanlığının “sayısal telsiz haberleşme “ ihtiyacını karşılamak üzere proje kapsamında Bitlis, Hakkari, Siirt, Şırnak ve Van illerine JEMUS Telsiz sistemi kurulacak. Sistem 2020- 2023 yılları arasında kurulup teslimatlar gerçekleştirilecek.


Söz konusu bu illere el telsizi, araç telsizi, sabit merkez telsizi gibi muhtelif tiplerde toplam 10 binden fazla telsiz cihazının verilmesi planlanırken, 123 adet Tekrarlayıcı (Röle) Merkezi tesis edilecek. JEMUS projesinde 5 il için 100 adet sabit ve 100 adet mobil plaka tanıma sistemi verilecek, sistem kapsamında ihtiyaç olan zırhlı araç, römork üstü, mobil tekrarlayıcı merkezi röleler teslim edilecek. Ayrıca kapalı alan kapsaması nedeniyle bina içi güçlendiriciler ve mikro siteler kurulacak. Beş ilin merkezlerinde, sistem yönetim ve kontrol merkezleri kurulacak.



Bu sözleşme ile birlikte JEMUS  projesindeki mevcut yetenek ve kabiliyetlere ek olarak yeni kazanımlar da elde edilecek. İlave kazanımlar, yeni geliştirilecek alanlar: 


. Yazılımsal milli kripto algoritması tasarlanacak. 


. Yerli VHF el, araç ve sabit merkez telsiz anteni tasarlanacak. 


. Yerli Bina içi kapsama teçhizatı geliştirilecek. 


. Yerli Coğrafi Bilgi Sistemi ve ASELSAN Yazılımları JGK isterleri doğrultusunda geliştirilecek. 


. İHA Dar Band Tekrarlayıcı Telsizi (Röle) geliştirilecek. 


. Kablolu drone ile taşınabilir Mobil Tekrarlayıcı Merkezi (Röle) geliştirilecek. 


. Yerli firma ULAK AŞ’nin katkılarıyla Zırhlı araca monteli Geniş Bant Haberleşme Sistemi tasarlanacak. 



JEMUS projesi, 68 ilde kurulumu tamamlanmışken, sistem ile bilgi en küçük Jandarma birimine kesintisiz, eş zamanlı, doğru ve emniyetli şekilde ulaştırılabiliyor. Bu sistemle yurt genelinde kaliteli ses haberleşmesi, elektronik posta alışverişi, dosya paylaşımı, emniyetli ve süratli veri aktarımı, suç ve suçlu sorgulama ve sistemlerin merkezden yönetimi gibi imkanlar sağlandı. JEMUS sistemine, sözleşmesi imzalanan 5 ilin katılımıyla beraber sistemde bu sayı 73 il olacak.  


Kaynak: TRT Haber/ Sertaç Aksan                 
             
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »