Yerli Kit 5 Dakikada Koronavirüs Tanısı Yapıyor




Yerli Kit 5 Dakikada KoronavirüsTanısı Yapıyor


Koronavirüsün tüm dünyada  etkisini artırmasıyla ülkelerin sınırlarını kapatarak en önemli sağlık malzemelerinin parasıyla bile satılmadığı zamanları yaşadık. Yerli üretimin önemi bu salgınla daha iyi anlaşıldı. 4 firmanın ( Arçelik, ASELSAN, Baykar, Biosys) ortak çalışmasıyla yerli solunum cihazı yapıldı. Bir güzel haberde İzmir’den geldi. İzmir’deki bir firmanın geliştirdiği koronavirüs tanı kiti yüzde 99 güvenilirlikle, antikordan beş dakikada koronavirüs tanısı yapıyor. TÜBİTAK, yerli ve milli kite onay verdi. 




Yerli Koronavirüs tanı kiti üretimini yapan firma sahibi Kartal Yağlıdere, ”Normalde hızlı tanı kitleri 15 dakika içinde sonuç verirken yeni geliştirdiğimiz bu tanı kiti 3 ila 5 dakika içinde bu test işlemini bitirmiş olacak” dedi. Bu tahlil kanla yapılıyor ve kit, kişinin virüse karşı geliştirdiği antikorları tespit ederek teşhisi koyuyor. Testin güvenirliliğinin yüzde 99 olması da testin antikorlardan yapılmasından kaynaklanmaktadır. 




Yerli tanı kitinin prototipi oluşturulurken, ürünün geliştirilmesi için Ar- Ge çalışmaları sürüyor. Ayrıca kitin tanıtımı yurt dışında da yapıldı. Kitin tanıtımı ile ilgili konuşan Pazarlama Müdürü Berna Demirkaya, “ Araştırma geliştirmesi hala devam ediyor olmasına rağmen Avrupa ülkelerindeki yerleşik ağımız direkt olarak bize siparişte bulundular. Ne üreteceğimizi bütün bu bilgileri paylaştık. Ve açıkçası bir çok talep aldık” dedi. TÜBİTAK onaylı, yerli ve milli tanı kitinin 6 ay sonra kullanılmaya başlanması planlanıyor. 


Kaynak: TRT Haber             
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »