Türk Oyunu Dünyaya Teselli Oldu
Dünya genelinde yaşanan salgın hastalık nedeniyle insanlar evlere kapanıp bakım ve tadilat işlerine, başka uğraşlara yönelirken, Türk firması Panteon’un Google Playde yer alan “Home Restoration” oyunu İngiltere, Avustralya, Rusya ve 50’den fazla ülkede en fazla indirilen oyun oldu. “Home Restoration” oyunu adından da anlaşılacağı üzere yapı ve hırdavat satışlarının arttığı ABD’de ise ikinci sıraya yükseldi. Türk oyun firmaları başarılarıyla adından söz ettirirken, Peak ve Games’in milyonlarca dolara satılmasıyla dikkatleri üzerine çeken oyun sektörü bu defa da Panteon’un başarısını konuşuyor. Mart ayının son günlerinde uygulama pazarına yerini alan oyun iki günde bir milyondan fazla kişi tarafından geliri de bir milyon dolara yaklaştı.
Konuyla ilgili olarak Teknasyon Yazılımın ortaklarından Burak Sağlık, Panteon’u 2,5 yıl önce bünyelerine kattıklarını söylerken, “Lokal bir firma olarak sadece Türkiye’de hizmet veriyordu. Satın alarak bünyemize kattık. Panteon ile ODTÜ TEKNOKENT’te oyun geliştiriyoruz. Hyper- Causal tarzda oyunlar üretmeye başladık. Her ay onlarca oyun deneyerek başarılı olanların üzerine gidiyoruz. Daha önce Ball Brawl ve Goal Party gibi başarılı oyunlarımız olmuştu. ‘Home Restoration’ da şu anda 50’nin üzerinde ülkede birinci oldu. Türkiye, İngiltere, Avustralya ve Rusya gibi ülkelerde birinci oldu ve Amerika’da da ikinci sıraya geldi. Panteon tarafında en büyük hedefimiz globalde ilk 10’da oyunlarımızın sürekli olması. En son oyunumuz ‘Home Restoration’ yaklaşık dört gün evvel yayına girdi ve şimdi bir milyonun üzerinde kullanıcıya ulaştı. 155 ülkede de tanıtımlara başladık. Hedefimiz bir ayda 10 milyon kullanıcıya ulaşmak geceli gündüzlü çalışıyoruz” dedi.
Her ay üretim halinde olduklarını yaklaşık olarak aylık 10 yeni oyun geliştirdiklerini dile getiren Sağlık, ”Bu oyunlar insanların yıllarca uzun süreli oynadığı oyunlar değil. Hızlı tüketilen ömürleri maksimum altı ay olan ürünler. Başlangıçta listelere girdiğiniz zaman günde 100 binlerce dolar ciro yapabiliyorsunuz. Bu hyper- casual tarzdaki oyunlarda esas olan sürekli başarılı oyunlar üretip listelerde kalabilmek gerekiyor. Çünkü pek çok oyun yapıyorsunuz ve bunlardan bir tanesi başarılı oluyor. Geri kalanı çöpe gidiyor. Şu anda ‘Home Restoration’ oyunuyla 100 binlerce dolar ciro elde ediyoruz “ dedi. Oyunları aynı zamanda ihracat kalemi olarak da görmek gerekiyor.
Oyun ile milyarlarca dolarlık ihracat potansiyeli olduğunu dile getiren Sağlık , “Teknasyon olarak şu ana kadar yaklaşık 10 Start- Up yatırımı gerçekleştirdik. Panteon da bu tarz projelerden… Türkiye’de çok başarılı girişimciler var. Bunları destekliyor olmaktan memnunuz. Önümüzdeki dönemde de yatırım amacıyla görüştüğümüz pek çok Start-Up var. Özellikle Türkiye’de başarılı olmuş ama globale açılmayı hedefleyen Start-Up’larla ilgileniyoruz. Son yıllarda Ekonomi Bakanlığının ihracat yapan şirketlere yönelik devlet teşvikleri söz konusu. Bu teşviklerin kapsamlarının genişletilmesi ve daha çok girişimciye ulaşmasının ülkemizin geleceği açısından da çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
2014 yılında 3 kişi ile kurulan Teknasyon bugün 250 çalışanıyla hizmet veriyor. Oyun sektöründe ise Teknasyon imzasını taşıyan 50’ye yakın uygulama dünyada 1,5 milyar insan tarafından kullanılıyor. Kullanıcıların yüzde 95’inin yurt dışından olduğunu ifade eden Burak Sağlık, “Meditasyon, fotoğraf ve video uygulamalarımız var. Yurt dışına odaklandık” dedi. Oyunların ihracat kalemi olması Ülke ekonomisine sağladığı katma değerle, Türk oyun sektörü önemini ortaya koydu.
Kaynak: Ömer Temür / Türkiye Gazetesi/ Teknoloji
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler