Milli Uydu RASAT 9 Yaşında
Türkiye’nin ilk yerli gözlem uydusu TÜBİTAK Uzay tarafından Türk mühendislerce tasarlanıp üretilen “RASAT” 9 yaşında, 17 Ağustos 2011’de Rusya’dan fırlatılan “RASAT”, bugüne kadar Dünya çevresinde 42 binin üzerinde tur atıp 2 bin 800 üzerinde görüntüleme görevini başarıyla gerçekleştirdi. Türkiye’nin ilk yerli uydusu “RASAT”, dünyanın çevresindeki 700 kilometre uzaklıktaki yörüngesini 98 dakikada tamamlarken, 24 saatte 14 tur atıyor. Normalde tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen teknik donanımında hiçbir sorun olmadan çalışması ve uydunun 9 yılını tamamlaması da Türk mühendislerin başarısını gözler önüne seriyor. Uydunun görev süresinde dünya üzerinde 15 milyon kilometrekareden fazla bir alanı tarayarak görüntüleme görevi gerçekleştirdi. Barajlardaki su seviyesi, yeni inşaat yapılaşmaları, büyük yangınlardan yanardağ patlamaları ve selin oluşturduğu görüntüler yeryüzünün eşsiz doğal manzaraları yüksek çözünürlüklü kameralarla görüntülenebiliyor. “RASAT” ile elde edilen görüntüler haritacılık, afet izleme, akıllı tarım, çevre şehircilik ve planlama çalışmalarında kullanılıyor.
Uydu tarafından çekilen görüntülerde; KKTC’de Beşparmak Dağları’ndaki Türk bayrağı motifi, Madagaskar’ın Bombeotoke körfezinden çekilen görüntüler, doğanın eşsiz güzelliği gözler önüne seriliyor. Dubai ve Palmiye adaları, gibi birçok yerin çekilen görüntüleri yayınlandı. 21. Yüzyılın artık dijital dünya düzeni olacağını uzmanlar şimdiden söylerken, haberleşme uydularının önemi çok büyük olacak. Uzayda 9’ncu yılını dolduracak ilerleyen “RASAT Araştırma Uydusu”, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünde üretilen ilk yerli üretim yer gözlem uydusu olma özelliğini taşıyor.
Güneş’e eş zamanlı dairesel yörüngesinde 700 kilometre irtifada uçarak görevini gerçekleştiriyor. 7,5 metre pankromatik, 15 metre çok bantlı uzamsal çözünürlükte (pushbroom) kamerası ile görüntüler elde ediyor. “RASAT” 30 kilometrelik şerit genişliği ile 960 kilometre uzunluğunda bir bölgeyi görüntülerken, uydunun kutupsal yörüngesi sebebiyle Dünya’nın her yerinden görüntü de alabiliyor. Dijital dünya düzeninde uydular çok önemli iken, Türkiye uydu projelerine hız kesmeden devam ediyor. Türkiye, İMECE adlı gözlem uydusu ve TÜRKSAT 6A Haberleşme Uydusunu 2021’de uzaya göndermeyi planlıyor.
Kaynak: İHA, Türkiye Gazetesi
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler