Yazılım Okulları Açılıyor




Yazılım Okulları Açılıyor


Geleceğin mesleklerinden yazılım geliştiriciler ile ilgili yapılan bir araştırmada, Avrupa ülkeleri arasında Türkiye, 140 bin yazılım geliştiricisiyle 12.nci sırada olduğu açıklandı. PRNet’in dijital basın arşivinden derlediği bilgiler ve teknoloji ile alakalı basına yansıyan haberleri araştıran Ajans Press bu yıl teknoloji ile alakalı 50 bin 570 haberin yer aldığını tespit etti. Teknolojik haberler içerisinde geçen yıldan bu yana 30 bin 136 haberin yazılımla ilgili olduğu görüldü. Yazılımla ilgili haberlerde yapılan yatırımlar, Türkiye’den yapılan yazılım ithalatları, yapay zeka kullanımına geçişe kadar birçok başlık bulundu. Ajans Press’in stackoverflow.com verilerinden elde edilen bilgilere göre Türkiye’de 140 bin yazılım geliştirici olduğu ifade edilirken, birinci sırada 837 bin ile Almanya bulunuyor. Almanya’dan sonra ikinci sırada 814 bin ile İngiltere, 467 bin yazılım geliştiriciyle Fransa üçüncü sırada yer almaktadır. 




İlk üçü takip eden ülkeler ise Rusya, Hollanda, İtalya, İspanya, Polonya ve Ukrayna bulunurken bu sıralamada Türkiye 12. Oldu. Türkiye’den sonra gelen bazı ülkeler ise; Romanya, Danimarka, Belçika ve Norveç. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Türkiye açık kaynak platformunun düzenlendiği çevrim içi seminerlerin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank çok önemli açıklamalarda bulundu: “Yazılım ekosisteminin geliştirilmesini bakanlık olarak önemsiyoruz. Dijital dönüşüm ve yapay zeka temelli tüm teknolojilerin tabanında yazılım var. Ekonomide rekabet gücü kazanma, doğru veriye ulaşma, veriyi analiz etme ve en uygun çözümü geliştirmede de yine yazılım teknolojilerine ihtiyaç duyuyoruz” dedi. 


Oluşturdukları Türkiye Açık Kaynak Platformu sayesinde şirketlere, girişimcilere ve araştırmacılara tek başlarına yapamayacakları projelerde rekabet öncesi iş birliği ortamı sunduğuna dikkat çeken Varank, “Milli ve özgün yazılımların geliştirilmesinde varlığınızı hissettirin. Açık Kaynak Platformu kanalıyla kodlama eğitim programları düzenleyecek. Bilişim vadisi ve İstanbul’da yazılım okulları açacağız. Oyunla öğrenme temelli bu okullar her sene binlerce mezun verecek” dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yazılım geliştiricileri aldığı tedbirlerle, açacağı yazılım okullarıyla, hem kamu hem özel sektör desteğiyle 2023 yılında 500 bin yazılımcı ve yazılımda küresel ürünler geliştiren bir ülke olmayı hedeflediklerini söyledi.  

Kaynak:  DHA, TRT Haber                   
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »