Meslek Lisesinde Video Laringoskop Cihazı üretildi




Meslek Lisesinde Video Laringoskop Cihazı üretildi


Milli Eğitim Bakanlığının koronavirüs ile mücadele kapsamında yerli üretimi artırmak için yürüttüğü Ar- Ge çalışmaları sonucunda, Sancaktepe Eyüp Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Elektrik- Elektronik bölümü öğretmenleri tarafından okulun imkanları kullanılarak Video Laringoskop cihazı üretildi. Laringoskop genel olarak bilincini kaybetmiş olan hastalara, bilincinin açılması için ve rahat hava almasını kolaylaştırmak amacı ile entübasyon işlemi sırasında kullanılmaktadır. Video laringoskop ise larenks (Gırtlak) ve etrafını çevreleyen anatomik yapıyı doğrudan gözlemleme işlemi yapan, göz ile incelemenin ötesinde çok daha detaylı, imaj kalitesini ve rengini bozmadan büyüterek ekranda görüntüleyen bir sistemdir. 




Tanıtımı yapılan video laringoskop cihazı hakkında bilgi veren Okul Müdürü Aykut Yılmaz, Covid-19 salgının başlamasının ardından toplantı yaptıklarını ve mücadeleye nasıl katkı sunacaklarını değerlendirdiklerini anlatarak, “Öğretmenlerimiz bize, video laringoskop cihazını yapabileceklerini söylediler. Biz de bunu üstlerimizle konuştuk” dedi. Cihazı 4 gün gibi kısa bir sürede geliştirdiklerini söyleyen Yılmaz, Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesine teslim ettiklerini söyledi. 




Yılmaz, “Bu cihazı, elektrik- elektronik alanındaki 3 öğretmenimiz geliştirdi. Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu bu dönemlerde de epey zorlandılar. Çeşitli parçaları birleştirerek bu cihazı hazırladılar. Gayet başarılı bir çalışma olduğunu düşünüyorum” dedi. Cihazın üretiminde bulunan elektrik- elektronik öğretmeni Taştan Babur, cihazı taşınabilir ve sabit olarak iki türlü geliştirdiklerini ifade etti. Babur, taşınabilir olan cihazın 6 saate kadar hizmet verdiğini belirterek, sabit şekilde geliştirilen diğer ürüne ilişkin bilgi verdi. 




Sabit Cihazda, küçük mikro çip kamera, laringoskop set ve görev bilgisayarının bulunduğunu, görüntüyü görüntülemek için de Tv, tablet, cep telefonu gibi uygulamaların da kullanılabileceğini belirten Babur, “ Bu cihazımız ve yazılımı Sancaktepe Eyüp Sultan Meslek Lisesi olarak kendi imkanlarımızla gerçekleştirilmiştir. Basit ve kolay bir şekilde kullanılabilmektedir” dedi. Seri üretime,  klinik testlerin tamamlanması ve Sağlık Bakanlığından onay alınmasından sonra başlanacak. Türkiye, zor zamanlarda millet olarak kenetlenerek, yerli üretimin önemli olduğu şu süreçte, hele ki sağlık alanında yapılan yerli ve milli üretimlerle tüm ülkeyi mutlu ediyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber              
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »