Sağlık Çalışanları İçin “Örnek Alma Kabini” Geliştirdiler



        (Fotoğraf: AA)


Sağlık Çalışanları İçin “Örnek Alma Kabini” Geliştirdiler


Koronavirüs “Covid-19” vakası ülke genelinde yayıldıktan sonra Bu pandemi hastalığa yakalanan sağlıkçıların da olması Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bir firmayı harekete geçirdi. Covid-19’un belirlenmesi için burun ve boğazdan sürüntü yöntemiyle örnek alma, sağlık çalışanlarının hastayla temasını önleyen “örnek alma kabini” yaptı. Yurt içinde ve yurt dışında pek çok kurum ve kuruluşa anahtar teslim laboratuvar kurulumu gerçekleştiren Hedef Eğitim Araçları (HEDLAB) firması, içindeki ultraviyole (UV) ışıklarla kendini dezenfekte edebilen ve özel eldivenlerle sağlık çalışanlarının dışarıdaki hastadan rahatlıkla örnek alınabilmesini imkan sağlayan, kabine temiz hava olanağı sunan HEPA filtre ve özel bir fan bulunan “örnek alma kabini” uzmanlardan tam not aldı. 



Tamamen yerli olarak tasarlanan örnek alma kabini için şimdiden Arnavutluk’tan 45 adet sipariş alan firma, ürettiği ilk kabini ise Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine hediye edecek. HEDLAB Firması Genel Müdürü Onur Çelik, yurt içi ve yurt dışındaki bazı üniversitelerin ve özel kuruluşların laboratuvarlarının kurulumu ile üretimini yaptıklarını söyledi. Avrupa, Asya ve Afrika’daki bazı ülkelere laboratuvar  malzemeleri ihracat ettiklerini söyleyen Çelik, 


“Ar-Ge ve tasarım işlemlerinin tamamlanmasının ardından Kovid-19 ile mücadelede kullanılan yerli örnek alma kabinini ürettik. Bu kabinle sağlık personelinin hastayla olan temasın sıfıra indirmeyi başardık. Sağlık çalışanlarının virüse enfekte olmadan korunmasını amaçladık. Sağlıkçılarımız kovid- 19’u belirlemek için yapılan sürüntü testini kabinin içine girip, burada bulunan özel eldivenler yardımıyla temas etmeden rahatlıkla yapabilir. HEPA filtre ve fan sayesinde oluşturulan pozitif basınçla kabine sürekli temiz hava sağlıyor. UV ışıkla da birkaç dakika içinde kabin içi dezenfekte edebiliyor. Kabin içindeki çift taraflı mikrofonlarla da iletişim rahatlıkla sağlanıyor” dedi. Bugünlerde salgın hastalıkla yapılan mücadelede tamamen yerli olarak tasarlanan “örnek alma kabini”, koronavirüs ile mücadelede fedakarca çalışan sağlık çalışanlarını koruyacaktır.  


Kaynak: AA, TRT Haber            
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »