F- 16’lar Dostu- Düşmanı ASELSAN’ın Sistemiyle Ayıracak




F- 16’lar Dostu- Düşmanı ASELSAN’ın Sistemiyle Ayıracak


Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN arasında Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıklarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere, 2018’de IFF Mod 5/S cevaplayıcı, kısa-orta menzilli sorgulayıcı, uzun menzilli sorgulayıcı, birleşik sorgulayıcı- cevaplayıcı sistemlerinin geliştirilmesi, seri üretiminin yapılması ve platformlarla birleştirilmesine yönelik sözleşme imzalandı. Bu sözleşme kapsamında ASELSAN, dost-düşman tanıma ve tanıtma sistemlerini hava kuvvetlerine kazandırıyor. Bu günlerde okuduğum Selman Kayabaşı’nın “Muhafız” adlı romanın konusuyla tevafuk olan sistem ile ilgili ASELSAN’da F-16’ların yazılımlarında çalışan mühendislerin ölümünü anlatan bu kitabı okurken bir garip oldum. Aynı zamanda bu kitabı da okumanızı ayrıca tavsiye ediyorum. 


Dost Düşman Tanıma Tanıtma Sistemi Mod 5 (IFF) Tedarik ve Proje Sözleşmesi kapsamında, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan F-16 Blok 30TM uçaklarına ASELSAN tasarımı ve üretimi IFF Mod 5/S Cevaplayıcı cihazlarının entegrasyon faaliyetlerine başlandı.

Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Sektör Başkanlığı ana yükleniciliğinde IFF Mod 5/S Cevaplayıcı cihazın tasarım faaliyetleri tamamlandı, seri üretime geçildi.

Uçaklar üzerinde entegrasyon faaliyetleri ise Mikro- Elektronik Güdüm ve Elektro- Optik Sektör Başkanlığı sorumluluğunda devam ediyor. Bu kapsamda, prototip uçakta entegrasyon faaliyetleri tamamlandı, ilk uçuş testi başarıyla gerçekleştirildi. ASELSAN ile Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi devam ediyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber               
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »