Ultraviyole Işınlı Solunum Cihazı Sağlıkçıların Havasını Temizleyecek


       (Fotoğraf: AA)

Ultraviyole Işınlı Solunum Cihazı Sağlıkçıların Havasını Temizleyecek


Dokuz Eylül Üniversitesinde covid- 19 yeni tip koronavirüs sonrası başlatılan çalışmalar neticesinde, hastaların kullanımı ve bu mücadelede ön safta yer alan sağlık çalışanlarının korunması amacıyla, solunan havayı ultraviyole ışınlarla temizleyen solunum cihazı geliştirildi. Solunum cihazı, koranavirüs mücadelesinde en kritik ekipmanlar arasında iken tüm dünya bu alanda yeni teknolojilerin geliştirilmesi aynı zamanda üretimin artırılması için çok sayıda proje üretiliyor. Bu kapsamda çalışmaları başlatan Türk bilim insanları, yeterince nefes alamayan hastalara elle ventilasyon sağlayan ambu cihazının temel mantığından hareketle, giren ve çıkan hava basıncını kontrol edebilen bir solunum cihazı geliştirmeyi başardı. Solunum cihazında hastanın nefesini dışarıya verirken virüslerin sağlık çalışanları ya da çevresinde bulunan sağlıklı kişilere bulaşmaması için diğer filtrelere ek olarak ultraviyole ışınlar kullanıldı. 


     (Fotoğraf: AA)


İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ) koronavirüs hastalarına yardımcı olmak üzere solunum cihazının geliştirilmesi için Kemik Kıkırdak Doku Biyoteknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu liderliğinde Anesteziyoloji ve Reanimasyon Bölümü Üyesi Prof. Dr. Volkan Hancı, Travmatoloji Ana Bilim Dalında doktora öğrencileri Gizem Baysan, Reşit Buğra Hüsemoğlu ve Mert Rüştü Onar’ın da katılımıyla güçlü bir ekip toplandı. Proje hakkında bilgi veren ekip üyesi Reşit Buğra Hüsemoğlu, geliştirdikleri sistemde kullanılan motorun ambu cihazına otomatik hareket verdiğini, bu sistem sayesinde hastanın rahat nefes aldığını söyledi. 


        ( Fotoğraf: AA) 


İnsanlara solunum yoluyla bulaşan koranavirüsün risklerini azaltmak için çalışma yaptıklarını ifade eden Hüsemoğlu, “Geliştirdiğimiz cihazda solunan havanın filtrelerden geçirilip temiz bir şekilde dışarıya verilmesi amaçlandı. Burada ilk önce hastadan çıkan hava, sıvı bir dezenfektan çözeltisinin içinden geçiriliyor. Daha sonra nem tutucu özelliğe sahip başka bir filtreden geçiriliyor. Son olarak ise ultraviyole lambasıyla birlikte geride kalan partiküllerin önlenmesi amacıyla tekrardan bir sterilizasyon gerçekleşiyor. Ve havanın ortama temiz şekilde verilmesi sağlanıyor” dedi. 


         (Fotoğraf: AA)


Solunum Cihazı için toplanan bu güçlü ekibin, ekip lideri Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu geliştirdikleri cihazın yoğun bakımlarda kullanılan solunum cihazlarıyla aynı işlevi gördüğünü, hafif ve taşınabilir olduğu için hastane dışındaki ortamlarda da rahatlıkla faydalanılabileceğini söyledi. Bunun yanında solunum cihazının elektrikle ya da şarj sistemiyle çalıştığını ifade eden Havıtçıoğlu,” Arkadaşlarımızla geliştirdiğimiz solunum cihazı dünyada bir ilk. Bu cihazın prototipini geliştirdikten sonra üretilebilmesi için medikal firmalara verdik. Onlar da bununla ilgili TÜBİTAK’tan geçse de geçmese de medikal firmalar bu cihazı tahmin ediyorum 15 gün içinde üretim basamaklarına almış olacak” dedi. Tüm dünyayı etkisini altına alan koronavirüsle mücadelede önemli bir ekipman olan solunum cihazının ek filtrelere ilaveten ultraviyole ışınlarla gerçekleşen sterilizasyon ile ortamda temiz bir havanın olması sağlık çalışanları ve hastalar açısından çok önemli. 


Kaynak: AA, TRT Haber               
     
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »