Türk Bilim İnsanları Klorokini Sentezlediler




Türk Bilim İnsanları Klorokini Sentezlediler


Koronavirüsün tüm dünyayı kasıp kavurmasıyla beraber başlayan bilimsel çalışmalardan sonra, Türk bilim insanları da Ar- Ge çalışmalarına başladı. Bu virüse karşı da etkili olduğu tespit edilen klorokin, Türk bilim insanları tarafından sentezlendi. Bilim insanlarını heyecanlandıran çalışmanın adresi Orta Doğu Teknik Üniversitesi. ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Akdağ, gönüllü ekibi ile laboratuvara girdi, sıtma ilacı olarak kullanılan klorokini sentezleme başarısını gösterdiler. Doç. Dr. Akdağ ve gönüllü ekibinin, 10 gün süren çalışmalarında tamamen yerli imkanlar kullanıldı. Klorokin, sıtma dışında koranavirüs tedavisinde de kullanılıyor. Sentezlenen klorokin, ilaç üretiminde önemli bir ham madde olma özelliği taşıyor. 




Türk bilim insanlarının yaptıkları bu çalışmayı önemli kılan ilacın, ham madde üretimini yerlileştirmek adına atılan adım. Akdağ, bunu yapabilmenin kendisine göre büyük bir başarı olduğunu ifade ederken, “ Grup için, insanlık için, Türkiye için bana göre bir başarıdır. Temel bilimci olarak yapabileceğimizi düşündük. Dolayısıyla bir planlamaya girdik. Laboratuvarda hangi maddeler var, hangi maddeleri nasıl değiştiririz, nasıl baz optimize ederiz dedik ve başladık işe ve yaptık” dedi. 




Doç. Dr. Akın Akdağ, 10 basamakta maddeyi sentezlediklerini söyledi: “ Biz temel bilimci olduğumuz için sentezledik. İleride kıtlığımız olduğunda nasıl yapabileceğimizi biliyoruz. Bir şekilde doğada aç kalmıyoruz diyelim” dedi. Türk bilim insanlarının bu çalışması, ilacın ham madde üretimini yerlileştirmek için önemli bir adım. Koronavirüs aslında sağlıkta, tarımda ve diğer alanlarda yerli ve milli üretimin önemini istesek de istemesek de öğretmiştir. 


Kaynak: TRT Haber                     
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »