Meslek Lisesi Öğretmenleri Mobil Dezenfektan Robotu Üretti




Meslek Lisesi Öğretmenleri Mobil Dezenfektan Robotu Üretti 


Korona virüsle mücadele kapsamında Adana’daki Akkapı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gönüllü 4 öğretmen, mobil dezenfektan robotu üretti. Bunun yanında ihtiyaç üzere günde 400 adet siperlik de üreterek sağlık çalışanlarının kullanımına sunuluyor. Türkiye genelinde meslek liseleri virüsle mücadele kapsamında ellerinden geleni yaparken, kimi lise maske, kimi lise dezenfektan üretiyor. Adana Akkapı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gönüllü 4 öğretmenin ürettiği mobil dezenfektan robotu, insanların giremediği noktalara girebilecek şekilde tasarlanmış. Cep telefonu ile kontrol ediliyor. Dezenfektan çalışmasına başlamadan önce siren çalarak etrafındakileri uyarıyor. Prototip olarak yapılan robot gündelik yaşamda insanlara, insanların giremediği yerlerde dezenfektasyon çalışmasında yardımcı olması için üretildi.  



3D yazıcı ile bir buçuk saatte 1 maske üretmesi üzerine meslek lisesi öğretmenleri,  asetatı kendileri kesip birleştirerek günde 400 adet sağlık çalışanlarına siperlik üretiyor. Üretilen siperlikler de, Adana’daki tüm hastanelere ve çevre illerdeki sağlık kurumlarına ücretsiz olarak dağıtımı yapılıyor. Adana Akkapı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Fazlı Aşçıoğlu, “Elektronik bölümündeki öğretmen arkadaşlarımız mobil robot geliştirdiler. Ardından yüz siperliği üretmeyi düşündük. Artık günde 400 adet üretiyoruz. Haftada 3-4 gün gelip çalışıyoruz. İhtiyaç duyan birçok kuruma ulaştırıyoruz. Doğu illerine de gönderiyoruz. Evlerine yeri gelince hiç gidemeyen sağlık çalışanlarımıza böyle yardımcı oluyoruz. Burada 4 öğretmen arkadaşımız çalışıyor. Şu an yetiyor. Çok kalabalık olmaya da gerek yok. Burada çok dezenfekte edilmiş bir ortamda üretim yapıyoruz. Bütün öğretmenlerimiz gönüllü olarak çalışıyor” dedi. 




Elektrik- Elektronik Teknolojisi Öğretmeni Soner Gürkan, robotun destek verilmesi halinde daha işlevsel olarak geliştirilebileceğini belirtti: ”Ülkemizde salgın olduğu için bizler de ülkemize katkıda bulunalım diye ilaçlama robot sistemi yaptık. Bu robot sistemimiz tamamen cep telefonundan kontrollü. Bunu şöyle düşündük. Salgının çok büyük olduğu yerlerde, insanın giremeyeceği yerlerde bu cihazımızı bölgeye getirerek virüs olan bölgeyi ilaçlamak için kullanmış olduk. 4 kanallı çalışıyor bu sistemimiz. Önce etrafta canlı var ise ses sistemi ile sinyal veriyor ardından da ilaçlamaya başlıyor” dedi. Türkiye, salgın hastalıkla mücadelede sağlıkçısından, eğitimcisine millet olarak elinden geleni yaparak milli birlik ve beraberlik ruhunu canlı tutuyor. 


Kaynak: İHA, Türkiye Gazetesi             
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »