Türkiye’nin ilk Çocuk Hastanesi

   Yazar: Yıldız Eryıldız



Türkiye’nin ilk çocuk hastanesi ne zaman kuruldu, hiç aklınıza geldi mi? Ecdadımız bu konuda yine gerekeni yapmış, tam 119 yıl önce Osmanlı devleti zamanında çoğu kurulmuş kurum gibi ilk çocuk hastanesi kurulmuştur. İlk çocuk hastanesini kuran 33 yıl Osmanlı İmparatorluğunu yönetmiş olan Sultan Abdülhamid handır. Kurulma hikayeside şöyledir ki: Abdülhamid han’ın yaz mevsiminde o sıcak günlerde bir kızı olmuştur. Minik kızına Hatice ismini vermiştir. Ancak Hatice daha bir yaşına gelmeden vefat eder. Difteri hastalığı Hatice sultan’ın ağır bir hastalık geçirmesine neden olur, netice olarak Ramazan Bayramına bir hafta kala vefat etti. Ulu hakan Abdülhamit han buna çok üzüldü. Günümüzde halen faaliyetlerine devam eden bizzat kendi döneminde kurulan çoğu kurum gibi, Şişli’deki Çiftliğini hastane yeri olarak bağışladı. Buranın diğer adı Balmumcu Çiftliği olarak anılırdı. Balmumcunun özelliği İstanbul’daki havası ve suyu ile en güzel bölgesiydi.

Türkiye’nin ilk Çocuk Hastanesi bir yılda bitirilerek Hamidiye Etfal Hastanesi adını alarak hizmet vermeye başlamıştır. Abdülhamit han hastane açılışını yaparken oğlu Abdürrahim Efendi ile beraber 671 çocuğun sünnetini de yaptırdı. Hamidiye Etfal Hastanesi öyle güzel yapılmış, çocuklara hitap etmesi, bahçesinde çeşit, çeşit ağaçlar: çam, erguvan, manolya, akasya ve mis gibi kokan çiçekler muhteşemdi. Doktorun müsadesi ile bahçede araba ile gezdirilen çocuklar, oyun oynayan çocuklar hastanede hiç sıkılmıyorlardı.

İlk yapıldığı yıllar çok katlı binalar olmadığından Şişli’nin her yerinden görülüyordu. Hastane’nin yakınında çiftliklerden çocuklara taze süt temin edilirdi. Yakınına, mescit ve saat kulesi yapılmıştı. Daha sonraki yıllarda hastane hizmette yetmez oldu. Normalde tarihi desene saygı gösterebilseydik o hastane çevresine uygun binalar yapmamız lazım idi. Ama heyhat tarihi binalardan sadece mescit ve saat kulesi kaldı. Her yer gökdelenlerle dolduruldu. Tarihi doku diye bir şey kalmadı. Hastane’yi yaptıranın adını kaldırıp bir kaç kez başka isimler verildi. Neyse ki kadir kıymet bilenler çıktıda şimdilerde ismi: Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak hizmet vermektedir.

Yakın tarihimizin en önemli şahsiyetlerinden, hatta kahramanlarından olan Abdülhamid Han’ın projesini hazırlattığı, Boğaz’a tüp geçit projesi, süt bankası, çoban okulu, sanat oluları gibi yüzlerce projesi bu gün tek, tek gerçekleştirilmektedir.Bir çok iftiraya maruz kalan Abdülhamid han’ı Alman yazar Adalberg Graf Sternberg ne kadar güzel anlatmıştır.” Bu gün bütün her şeyin günahı Sultan Abdülhamid’e yüklenmektedir, fakat tarih onu pek çok şeyden azad edecektir” 

Bize bile bir zamanlar “kızıl sultan” diye öğretildi. Atalarımızın dediği gibi “Güneş balçıkla sıvanmaz” atılan iftiralar, karalamalar sabun köpüğü gibi gitti, gerçekler hiçbir zaman gizlenemez. Bu millet Sultan Abdülhamid Han’ı ve yaptığı hizmetleri hiçbir zaman unutmadı. Hala onun hazırlattığı projeleri, onun hayallerini gerçekleştirmeye çalışarak onun mirasına sahip çıkmaya çalışılmaktadır.   



             

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »