Üniversite Hayatına Uyum

      Yazar: Hamza Aslan




İnsanın hayatındaki mihenk taşı veya dönüm noktası istedikleri üniversiteyi kazanmaları olsa gerektir. Üniversite hayatı o birey için yeni başlangıç olacaktır. Yeni bir çevre, yeni bir eğitim sistemi, lisedeki alışkanlıkları bırakması ve üniversite hayatına uyum sürecine başlamasıdır.

Üniversitenin Farklılığı

Lise dönemindeki eğitim ile üniversite arasında sistemde farklılıklar hemen kendini gösterecektir. Üniversitede her öğretim üyesinin kendine özgü ders işleme tarzı olacaktır. Kara tahtayı kullanmadan, küçük notlarla ders anlatacaklar. Derse aktif katılım veya sunum yapmanızı isteyeceklerdir. Ödev konusunda bile farklılıklar yaşayacaklardır. Önemli olan öğrencinin uyum sürecini gözünde büyüterek umutsuzluğa düşmemesidir.

Uyum Sürecinde Dikkat Etmesi Gerekenler

Üniversiteye uyum sürecinde öğrencinin dikkat etmesi gerekenleri sıralayalım.
. Yeni ortama uyum için akademik anlamda derslere odaklanması  ve katılması gereklidir.
. Üniversiteye başlayanların farklı çevrelerden geldiği düşünülecek olursa, kurulacak olan sosyal ilişkilerde seçici olmak, samimi olmak, dürüst olmak önemlidir. Kendimize uygun arkadaş ve çevre seçebilmek gereklidir.
. Farklı çevrelerden gelindiği için olumlu ya da olumsuz olaylar karşısında kendimizi ifade edebilmeliyiz.
.  Üniversite hayatında daha verimli olmak ve kaynakları iyi kullanabilmek için kendimizi tanımalıyız ki yeteneklerimizi kullanabilelim.

İletişim Becerileri

. Üniversite hayatı sırf akademik başarıdan ibaret değildir. Bazı öğretim üyeleri öğrencilere tiyatro, film gibi sosyal etkinliklere katılmalarını ödev olarak verebilirler. Öğrencilerin bu durum hoşlarına gitmez. Ama sosyal ve kişisel gelişimlerini faydasını daha sonra idrak edecekler.
. Üniversite hayatında çoğu öğrenci ailesinden uzakta, bir ev veya yurtta kalmak zorundadır. Ailesinden gelen para ona bir ay yetecek şekilde bütçe yapması gerekecektir. Hayatını kendisi idame ettirmek zorundadır. Ailesi artık yanında olmadığı için tek başına ayakları üzerine durması gerekmektedir. Bu şekilde olması insanın iletişim becerilerini geliştirmesine sebep olacaktır. Hiç kimseden destek almaması, topluluk önünde sunum yapması, konuşması, kendini ifade etmesi, gerektiğinde hakkını savunması kazandığı iletişim becerileri sayesinde olacaktır.

Çevrenin Önemi


Uyum sürecinde arkadaş çevresinin önemi büyüktür. Her insan için nasıl önemli ise üniversite öğrencisi içinde arkadaş çok önemlidir. “Arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim”  Atasözü çok şeyi anlatır. Çünkü insan ister, istemez arkadaşından etkilenir. Her işinizde empati yapmayı unutmayın. Mutlaka sosyal etkinliklere katılın. Üniversite hayatına uyum sürecinde veya üniversite hayatı boyunca önemli olan milli ve dini değerlerimizi kaybetmememizdir. Kültürümüz, geleneklerimiz  ve değerlerimizi  kaybetmeden yetişen vatan evlatlarına ihtiyaç vardır. Üniversiteyi bitirmiş gençlerimizin, vatan sevgisi ile donatılmış olması ihtiyaç duyduğumuz, özlediğimiz insan profilidir.         


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »