Koronavirüse Karşı Yerli Dezenfeksiyon Cihazı




Koronavirüse Karşı Yerli Dezenfeksiyon Cihazı 


Konya’da, Ar-Ge çalışmaları yürüten bir firma, otellerde su tasarrufu sağlamak için geliştirdiği “İkarus” adlı cihazını, yeni tip koronavirüse (Covid- 19) karşı yerli dezenfeksiyon cihazı olarak yeniden tasarladı. Konya’daki firma sahibi Mustafa Bozkurt, Anadolu Ajansına verdiği bilgiye göre, 2003 yılında iki kardeşiyle kurduğu şirkette, savunma sanayisi için zırhlı araç parçaları, insansız hava aracı kalıp ve parçaları gibi ürünler ürettiklerini ifade etti. Turizm otelcilik ekipmanı olarak otellerde, su tasarrufu sağlamak için otellere ait havuz ve plajlarda, vatandaşların duş alması için “İkarus”u tasarladıklarını söyledi. Bozkurt, “Covid- 19” tedbirleri ile beraber, bu cihazı dezenfeksiyonda kullanılması amacıyla yeni bir tasarıma geçtiklerini belirtti. 


Ürünü söz konusu cihaza dönüştürme fikrinin, haberleri izlediği sırada kafasında oluştuğunu dile getiren, ürünün muadili olmadığını ve patentini aldıklarını söyleyen Bozkurt, “Covid-19 dünya genelinde yayılmaya devam ederken izlediğim bir haberde, yurt dışında bir havalimanında yolcular haşere ilaçlanır gibi dezenfekte ediliyordu. Bu durum beni çok üzdü ve benim ülkemde de zor durumda kalınırsa böyle bir uygulama yapılır diye korktum. Böyle bir görüntünün yaşanmasına vicdanım el vermedi. İnsanlar dezenfekte işleminin daha medeni ve estetik bir şekilde yapılması için ve Türkiye olarak daha kaliteli ürünler ortaya koyduğumuzu göstermek amacıyla bu adımı attık” dedi. 




Yerli dezenfektasyon cihazının, yazılımının da yerli olduğunu, farklı ülkelerden ürün için teklifler geldiğine değinen Bozkurt, “ İhracat konusunda İngiltere ile görüşme halindeyiz, Fransa’dan distribütörlük isteyen var, Libya’dan 8 adet istiyorlar, görüşmelerimiz devam ediyor ancak önceliğimiz kendi ülkemiz. İkarus, vatanımız ve milletimiz için kullanıma hazır” dedi. Bu virüsle mücadele kapsamında insanların dışarıya çıkmaması gerektiğini hatırlatan Bozkurt, “Ancak insanların mecburen dışarıya çıkacağı zamanlarda, ikarus devreye giriyor. Cihazın kullanım alanları, insanların yoğun olarak bulunduğu, AVM’lerin, devlet kurumlarının, hastanelerin, okulların, konaklama tesislerinin, belediyelerin, iş merkezlerinin, spor tesislerinin, kütüphanelerin, büyük ibadethanelerin, müzelerin ve bankaların girişleri gibi yerler” dedi. 




Bu cihazın bireysel olarak apartman veya villa girişlerine de alınabileceğini, öncelikle kamuya açık ve kalabalıkların bulunduğu yerlerde kullanılmasını tavsiye ettiklerini, 100 litre dezenfektan ile 500 kişiyi dezenfekte edilebildiğini kaydeden Bozkurt, “İkarus’ta antibakteriyel ve korozyona dirençli kompozit gövde, kaydırmaz taban, yüksek basınçlı pompa sistemi ile solüsyonu partiküller halinde püskürtme özelliği, yönetici panelli kart okuma sistemi, 230 kilogram taşıma kapasitesi, 24 volt ile çalışma özelliği, farklı renk seçenekleri, yüzde yüz yerli yazılım, bir yıl garanti süresi, led aydınlatma sistemi, çoklu dil sesli uyarı sistemi, 7 noktadan solüsyon püskürtme sistemi, harekete duyarlı sensör ile tekli ve ikili solüsyon dozajlama özelliği bulunuyor. Cihazın, isteğe bağlı özellikleri ise 360 derece döner taban, raporlama özelliği, parmak izi okuma özelliği, ultraviyole özelliği ile kendini temizleyebilme, kamera ve fotoğraflama desteği, termal kamera ile vücut ısısı tespitidir” dedi. Mustafa Bozkurt, devletimiz istesin, üretim için gece gündüz çalışmaya hazır olduklarını ifade etti. 


Kaynak: AA, Türkiye Gazetesi                                          
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »