Mavi Vatanda Mayın Avcıları Daima Göreve Hazır




Mavi Vatanda Mayın Avcıları Daima Göreve Hazır


Balıkesir Erdek’te konuşlu Mayın Filo Komutanlığı olası savaş durumlarında denizlerde, mavi vatanda mayın tehlikelerini bertaraf etmek için daima göreve hazır. Mavi vatanda Türk Deniz Kuvvetlerinin mayın avcılarının bu kritik görevlerinde filo’ya TCG Akçay'da katıldı. TCG Akçay, dünyada alanındaki en iyi gemilerden. Balıkesir Erdek’teki Mayın Filo Komutanlığının en modern gemisi TCG Akçay, TRT Haber ekibine kapılarını açtı. Gemilerin inşası sırasında manyetik sensörlü mayınlar tarafından tespit edilmeyi zorlaştırılması bakımından non- manyetik çelik kullanıldığını ifade eden TCG Akçay Komutanı Binbaşı Selim Bahçekapılı, sahip oldukları sonar sisteminin değiştirebilir derinlikli sonar özelliğine sahip olduğunu anlattı. 




Son teknoloji ile donatılmış TCG Akçayda, savaş harekat merkezine büyük iş düşüyor. Geminin tüm teknolojik donanımlarından gelen veriler komuta kontrol merkezinde işleniyor. TCG Akçay’ın sahip olduğu hareketli sonar sistemi sayesinde tespit edilen mayınların kesin teşhisi ve imhası için ana unsur PAP olarak adlandırılan insansız deniz aracı kullanılıyor.  




Mevcut olan tüm teknolojik olanaklara rağmen mayın imhasında gerektiğinde insan unsuru da devreye giriyor. Özel ekipmanlarla donatılmış, patlayıcı eğitimine sahip mayın harbi dalgıçları 55 metre derinliğe kadar dalış yaparak mayınların imhasını gerçekleştirebiliyor. TCG Akçay ve filonun geri kalanının bu özverili çalışmaları sayesinde donanmanın diğer unsurları her gün mavi vatanda güvenle seyredebiliyor. Mavi vatanda mayın avcıları her daim göreve hazır. 


Kaynak: TRT Haber/ Doğancan Aksoy
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »