Korona Virüsü İçin “Salgın Karşıtı Robot”




Korona Virüsü İçin “Salgın Karşıtı Robot” 


Bütün dünyayı kasıp kavuran korona virüsü ile mücadele için Çin merkezli Fly Dragon isimli şirket, “salgın karşıtı robot” geliştirdi. Fly Dragon Havacılık Teknolojileri kurucu ortağı Jason Wen, Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada, koronavirüsün dünyanın her yerine yayılmasıyla, virüse karşı önlemler kapsamında ilaçlama çalışmalarında kullanmak için bu robotu geliştirdiklerini söyleyen Wen, “İlaçlamalar insanlar tarafından püskürtücülerle yapılıyor ve ilaçlamada kullanılan maddeler güçlü asitler içeriyor. Bu maddelerin ilaçlama yapan kişinin sağlığına zarar verme ihtimali bulunuyor” dedi. İlaçlama yapan insanlara zarar vermenin önüne geçmek ve karantina bölgelerinde uzaktan ilaçlama yapmak amacıyla “salgın karşıtı robot”u geliştirdiklerini söyledi:




“Robotumuz, halka açık alanlarda ilaçlama yapmaya imkan sağlıyor ve tüm sıvı ilaçları püskürtebiliyor. 1 kilometreye kadar uzaktan kontrol edebilen robot, karantina alanlarına uzaktan etkili müdahale etme imkanı sağlıyor. İnsanla yapılan ilaçlamalarda 5-10 litre arasında ilaç taşınabilirken, salgın karşıtı robot 50 litreye kadar ilacı taşıyabiliyor ve saatte 15 bin metrekare alanı ilaçlayabiliyor. Ayrıca, insanla yapılan ilaçlamalarda 1-2 metre mesafeden ilaçlama yapılırken, salgın karşıtı robot 10 metre uzaklıktan ilaçlama yapabiliyor. Saatte 3 km hızla hareket edebilen robot, insanla yapılan ilaçlamalara göre yaklaşık 3 kat etkili sonuç sağlıyor. İlaçlardaki zararlı maddelerle teması önleyerek yaralanmaların ve olumsuz durumlarında önüne geçen robotumuzun, 80 cm genişliğinde ve 1 metre yüksekliği bulunuyor” dedi. 




“Salgın Karşıtı robot”, ilaç tankı, püskürtme mekanizması, anten ve kameradan oluşuyor. İlaçlama da kameranın etkinliği önemli, tekerlek kısmı tank şeklinde olduğundan her yüzeyde kolayca hareket edebiliyor. Robotun tam şarj kapasitesiyle 1,5 saat ilaçlama yaptığını söyleyen Wen, “5 bin 865 dolar (yaklaşık 38 bin Tl) satış fiyatı bulunan robotumuzu, tüm dünyadaki müşterilerimize gönderebiliyoruz. Çin’de 100 üniteden fazla satış gerçekleştirdik ve satışlarımızı dünyanın her yerine yapma kararı aldık. Bu karar sonrası ‘salgın karşıtı robot’la ilgili tüm dünyadan yoğun bir ilgi gördük. Uluslar arası müşterilerimizden robotumuzla ilgili çok sayıda bilgi talebi alıyoruz” dedi. Koronavirüs ile mücadele de teknolojik gelişmeler ve tıbbi çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. 


Kaynak: AA, Türkiye Gazetesi                      
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »