Dünyanın İlk Yapay Zekalı Polisi Göreve Başladı




Dünyanın İlk Yapay Zekalı Polisi Göreve Başladı 


Yeni Zelanda’da yeni bir polis memuru göreve başlarken, polis memurunun özelliği ise dünyanın ilk yapay zekalı polis memuru olmasıydı. Yeniz Zelanda, Ella ismi verilen bir yapay zekayı kullanmaya başladı. Yapay zekalı polis memuru Ella, bulunduğu karakolda ziyaretçileri karşılamak ve rehberlik etmek gibi görevleri icra ediyor. Bir süredir polis gücü modernize çalışması yürüten Yeni Zelanda hükümeti bu kapsamda yaptıkları çalışmalardan birisi de polis kuvvetlerine yapay zekayı entegre etmek oldu. Göreve başlayan Ella, bulunduğu karakolda ziyaretçileri karşılıyor, toplanan verileri polislere aktarıyor, acil olmayan telefonların aktarılması gibi görevlerde bulunuyor. 


Intela Al ve Soul Machines firmaları Ella’nın geliştirilmesi sürecinin arkasında bulunuyor. Ella’nın geliştirilmesi çalışmalarında baş araştırmacı olarak Erin Greally görev aldı. Ella’nın yüzünün geliştirilmesi çalışmalarında insan yüzü ve mimikleriyle birebir gerçekçi olması için 26 farklı insanın yüz verileri kullanıldı. Gerçek bir insan gibi Ella’nın ses tonu, konuşma ve beden dilini gerçekçi olarak  kullanabilecek şekilde geliştirildi. Hatta daha gerçekçi bir iletişim olması için Ella’nın mimiklerinde gülümsemesi ve göz kırpması dahi sağlandı ve detaylara dikkat edildi. Ella, şimdilik dijital ekranda hizmet verirken, ekran karşısına geçen insanları selamlıyor ve uygun yüz ifadeleri ile diyalog yürütebiliyor. 


Yeni Zelanda kolluk kuvvetlerinin modernizasyon çalışmaları kapsamında Ella için uygulanan pilot projede deneme çalışmaları üç ay sürecek. Deneme çalışmaları sonuçta mayıs ayında teknolojinin performansı ve kullanım şekilleri değerlendirilecek. Değerlendirmenin sonunda başarı sağlandığı düşünülürse, Yeni Zelanda, karakollarda Ella’yı kullanmaya devam edecek. Ülke, polis kuvvetlerinin modernleşmesi çalışmasında Police Connect ismi verilen bir teknolojinin kullanımı devreye girdi. Police Connect teknolojisi insanların sıklıkla sorduğu sorulara cevap veren, gerektiğinde çağrı merkezine yönlendiren bir dijital ekrandan oluşuyor. Dijital dönüşüm her alanda olduğu güvenlik güçlerinde de yaşanmaya başladı. Gelecekte daha çok yapay zekalı polisleri göreceğiz. 


Kaynak: WebTekno, https://news.yahoo.com/zealand-debuts-world-first-ai-220021341.html            
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »