Yarasa Gibi Ses ile Yön Bulan Droneler




Yarasa Gibi Ses ile Yön Bulan Dronelar


Bilim insanları, ses dalgalarını kullanarak etrafındaki nesneleri, konumunu anlayabilen ve buna göre yarasa gibi ses ile yön bulan dronelar geliştirdi. Günümüzde her gün üzerine koyarak devam eden drone teknolojisi ciddi atılım içerisinde. Hemen her alanda drone için kullanım alanları çıkıyor. Bu yüzden bilim insanları ve mühendisler de daha gelişmiş dronelar yapmak için çaba harcıyorlar. Dünyanın en iyi üniversitelerinden birisi olan Purdue Üniversitesi bilim insanları, droneları hoparlör ve dört mikrofondan oluşan bir sistemle donatarak yaptıkları çalışmalarda, droneların sesi algılayarak hareket edebilmelerini sağladılar. Böylece karşısına bir engel çıktığında yol bulabilen dronelar için yeni bir adım atıldı. 


Bilim insanlarının yaptığı çalışma, SIAM Journal on Applied Algebra and Geometry adlı dergide yayınlanırken, bu teknolojinin araç park sistemleri ve engellilere yön bulma konusunda yardımcı olma gibi alanlarda kullanılabileceği belirtildi. Yarasaların yön bulma da kullandığı çığlık atmaları ve ses dalgalarının dönüş yapmasına göre mesafeleri ayarlaması, dalgaların bozulup bozulmamasıyla yol üzerindeki nesneleri tanımlaması özelliklerinden esinlenerek bu çalışmalara yürütülüyor.



Yarasaların bu özellikleri baz alınarak deneylerde dronelar da aşağı yukarı aynı şekilde çalışıyor. Hoparlörden verilen sesin mikrofondan algılanma süresine ve şekline göre araç etrafındaki nesneleri algılıyor ve hareket ediyor. Deneyde kullanılan araçlar içinde bulundukları odanın duvarlarını isabetli şekilde tanımlayabildi ve kendini çarpmalardan korudu.


Bilim insanlarının kullandığı cihaz, sadece hoparlörden çıkan sesin mikrofona çarpma süresini hesaplamıyor, her bir mikrofonun sesi algılama süreleri arasındaki farkı da hesaplıyor. Böylece mesafeler, şekiller ve boyutlar da belirlenebiliyor. Yarasa droneların dikkat çeken özelliği, duvar olmayan, şaşırtmak için yerleştirilmiş “hayalet duvarları” fark ederek aşabilmesidir. Çalışmalarda bir sonraki aşama ise drone ile küçük boyutlu nesneleri tespit edebilmek üzerine yapılıyor. Bu teknolojinin ileri de kullanım olarak engellilerin kolayca yön bularak hareket etmesi, araçların kolay park edebilmesi ve arama kurtarma çalışmalarında kullanılacağı düşünülüyor. 


Kaynak:  WebTekno, https://futurism.com/the-byte/drone-echolocates-bat                
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »