Akıncı TİHA’lara Altı Farklı Yapay Zeka Bilgisayarı




Akıncı TİHA’lara Altı Farklı Yapay Zeka Bilgisayarı


İlk İHA yapmaya başladıklarında 5,5 kiloluk İHA’dan 5,5 Tonluk SİHA yapmak için çok çalıştıklarını anlatan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, “Akıncı, hava-yer görevleri icra eden bir SİHA. Daha etkili bir şekilde, daha uzun süreli, daha çok veri toplayacak. Akıncı’da kullandığımız türbin motoru şu an Ukrayna’dan ihraç ediyoruz. Akıncı SİHA önümüzdeki yıllarda yerli Türk motoruyla uçuş yapacak. ASELSAN, Akıncı için çok özel bir radar geliştiriyor. Akıncı savaş uçaklarının yükünü de azaltarak, onların kısmi olarak görevlerini alacak bir SİHA” dedi. 


Türkiye’nin merakla beklediği Bayraktar Akıncı TİHA 6 Aralık 2019’da ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, ilk uçuşunu gerçekleştirdikleri Akıncı TİHA içinde hava aracını uçuracak bilgisayarlar ve sistemler dışında çok çekirdekli 6 yapay zeka bilgisayarı bulunduğunu ifade etti. Yapay zeka bilgisayarları sayesinde Akıncı TİHA’nın, gelişmiş rota ve görev planlama fonksiyonları yürütebildiğini anlatan Bayraktar, “Akıncı, bünyesindeki yapay zeka bilgisayarları vasıtasıyla sensörlerden ve uçak üzerinde bulunan kameralardan aldığı verileri kaydederek, bilgi toplayabilecek. Hiçbir dış sensöre veya küresel konumlama sistemine (GPS) ihtiyaç duymadan hava aracının yatış, dikilme ve yönelme açılarını tespit edebilecek olan bu yapay zeka sistemi, aynı zamanda coğrafi bilgileri kullanılarak çevresel farkındalık sağlayacak. 


Gelişmiş yapay zeka sistemi elde ettiği verileri işleyerek, karar verme özelliğine sahip olacak. İnsan gözüyle tespit edilemeyen kara hedeflerini tespit edebilecek olan bu yapay zeka sistemi Bayraktar AKINCI’nın daha etkin kullanımını sağlayacak” dedi. Özel geliştirilen yapay zeka sistemlerinin Türkiye’nin ilk milli uçan arabası Cezeri’de kullanılacağına işaret eden Bayraktar, “Akıllı arabalardan bir sonraki adım uçan arabalar. Uçan araba aslında bir uçak. Ancak uçan arabalar katı havacılık sistematiğine dahil olmadan herkesin güvenle kullanılabileceği bir sisteme sahip olacak” dedi. 5,5 kiloluk İHA’dan, 5,5 Tonluk SİHA’yı yapan Türkiye, dünyadaki sayılı İHA-SİHA üreticileri arasına girdi. 


Kaynak: Türkiye Gazetesi,  https://heybiliro.blogspot.com/2019/12/55-kiloluk-ihadan-55-tonluk-sihaya.html#more                 
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »