MEB’den Beyaz Şapkalı Hacker Yarışması




MEB’den Beyaz Şapkalı Hacker Yarışması


ABD’de ve Avrupa Birliği ülkelerinin bazılarında düzenlenen, “Beyaz Şapkalı Hacker”lerin yarıştığı siber güvenlik yarışmalarının benzerini Milli Eğitim Bakanlığı da (MEB) düzenliyor. Siber güvenlikte farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen “Ulusal Siber Güvenlik Yarışması” kapsamında, bilgisayarlarda güvenlik açığı bulup kötü niyetle kullanmayan 3 öğrenciye, “Beyaz Şapkalı Hacker” unvanı ve dizüstü bilgisayar, ödül olarak verilecek. MEB, bir yarışma ile “Beyaz Şapkalı Hacker” olacak öğrenciler ararken, yarışmanın düzenlenmesini Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü istedi. “Ulusal Siber Güvenlik Yarışması”nı düzenlemek için MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne başvuran İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş’ın teklifi kabul gördü. Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokul ve lise öğrencilerinin katılacağı yarışmayı, 81 ilin eğitim müdürlüğüne yazılı olarak duyurdu ve yarışma şartnamesi, okullara gönderildi. 


Siber güvenlik farkındalık oluşturma amacıyla böyle bir yarışma düzenlendiğini bildiren Bakanlık, öğrencilerin 15 Nisan’a kadar yarışmaya başvurabileceğini okullara bildirdi. Jüri, 30 Nisan’da Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü’nde toplanıp, ön eleme yapacak. Ön elemeyi geçen öğrenciler, Trabzon Naci Orhan Bilgisayar Merkezinde 8-9 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek olan “Ulusal Siber Güvenlik Yarışması”na katılabilecek. 




Hackerleri sınıflandırmak, hackerler hakkında bilgi vermek gerekirse, Siyah Şapkalı Hackerler, insanların parasını hedef alan, üstün bilgi ve becerilerini teknolojik ortamda kullanıp sisteme zarar veren karanlık gruptur. Gri Şapkalı Hackerler ise sistemlere illegal olarak sızan, ancak zarar vermeyen kararsız gruptur ve genellikle açığı raporlarlar. Beyaz Şapkalı Hackerler, bilgi ve beceri olarak üstün bir bilgiye sahip ve sistem açıklarını tespit ederek bu duruma çözüm bulurlar. Aslında onlara bir yerde sistem güvenlik uzmanı demek yanlış olmaz. 

TCK (Türk Ceza Kanunu) 245’e göre virüs, korsan yazılımla bilgisayarlara sızmak 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılıyor. Türkiye, Global Siber Güvenlik endeksinde Avrupa’da 11, dünya genelinde ise 175 ülke içinde 20. Sırada yer almaktadır. Dijital bir dünya kurulurken, belki ülkelerin ve şirketlerin ihtiyaç duyacağı Beyaz Şapkalı hackerler olacak. Bu yarışma çok yerinde düşünülerek organize edilmiş, çünkü ülkemizin de siber güvenlik uzmanlarına ihtiyacı var. 


İlginizi Çekecek Yazılar:


Gelecek Beyaz Şapkalı Hackerlere mi emanet?


“Uçak Hackeri” NASA’yı Hackledi 


Kaynak: WebTekno, https://t24.com.tr/haber/meb-hacker-ogrenciler-ariyor,860974                        
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »