Türk Fırtınası




Türk Fırtınası


Türk Silahlı Kuvvetlerinin en etkili güçlerinden biri Fırtına Obüsü namı diğer “Türk Fırtınası”, kısıtlı alanda görev icra ederek stratejik olarak bölge hakimiyetine katkıda bulunuyor. Savunma Sanayisinin Yıldızı Fırtına Obüsleri, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatlarında etkinliğiyle gücünü gösterdi. Fırtına Obüsleri görünüm olarak genelde tanklarla karıştırılır. Tankla benzer özelliklere sahip olmasına rağmen yaptığı görev ve atış menziliyle farklılığını ortaya koyar. Türk topçusun omurgasını teşkil eden Fırtına Obüsleri, Sakarya’da bulunan 1’nci Ana Bakım Merkezi Komutanlığında yerli imkanlarla üretiliyor. Projelendirmesi, tasarımı, üretimi ve tedariki tamamen milli olan Fırtına Obüsü, Türkiye’nin ürettiği ilk yerli topçu sistemi. 




Görünüm olarak tankla karıştırılan Fırtına Obüsleri tanklar gibi hareket halinde atış yapmıyor ancak hareket halinde iken ani durumlarda 30 saniyede mevzi alıp, mevzi değiştirebiliyor. Ayrıca 15 saniyede 3 atış yapabiliyor. Fırtına Obüsü, arazi türü fark etmeksizin hareket edebilme kapasitesine de sahip. Heybetiyle tozu dumana katan Fırtına Obüsleri, 12 metre uzunluğunda, 3,6 metre genişliğinde, 47 ton ağırlığında, 3,43 metre yüksekliğinde ve 5 kişilik mürettebata sahip. Hedefe ulaşabilmek için 65 kilometre hıza ulaşabilen Fırtına Obüslerinin etkili menzili 40 kilometre iken azami menzili 60 kilometredir. 




Harekat alanında obüslerin hedefi on ikiden vurabilmesi için ADESTİM (Ateş Destek Timi) araziyi tarıyor, hedefi tespit ediyor. Belirlenen hedefin bilgileri ADOP (Ateş Destek Otomasyon Sistemi) aracılığıyla Fırtına Obüsüne gönderiliyor. ADESTİM’den (Ateş Destek Timi) gelen sayısal veriler doğrultusunda Fırtına Obüsleri hedefleri on ikiden vuruyor. Türk Topçusunun omurgası, Türkiye’nin ilk milli ve yerli topçu sistemi teknolojik olarak kendini yenilerken, muharebe alanında düşmana korku salıyor. 


Kaynak: TRT Haber/ Bertuğ Ulukan, Naz İrem Üstündağ         
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »