ASELSAN İmzalı Medikal Cihazlar




ASELSAN İmzalı Medikal Cihazlar


Türkiye’nin gururu savunma sanayisinin en önemli şirketlerinden ASELSAN, sağlık teknolojileri alanında da dışa bağımlılığı azaltacak, yerli tasarım ve üretim kabiliyetlerini artıracak projeler ve çözümler üzerinde çalışmalar yürütüyor. Bu amaçla geçen yıl başlatılan, öz kaynaklarla yürütülen Mobil Dijital X-Ray Cihazı ve Manyetik Rezonans Görüntüleme Sistemi Geliştirilmesi projelerinde tasarım faaliyetlerine devam edildi. Bu projelerin yanında Radyografi Cihazlarının kritik bir alt bileşeni olan Yüksek Frekans X- Ray Jeneratörü geliştirmek üzere çalışmalar başlatıldı. 


TÜBİTAK’ın Yüksek Katma Değerli Ürün Grubu geliştirilmesi amacıyla başlattığı Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması (SAYEM) Programına ASELSAN Tıbbi Görüntüleme Ürün Grubu ile başvuru yapıldı ve kabul alındı. Kabul işlemi mütakiben 2019 içinde SAYEM Faz- 1 kapsamında Mobil Dijital X-R ay Cihazı ve Manyetik Rezonans Görüntüleme Sistemi için Ürünleştirme Yol Haritası hazırlık çalışmaları yürütüldü. ASELSAN, Sağlık Bakanlığı ihalesine hazırlanıyor. Şirket, sağlık Bakanlığı tarafından 5 Kalem Tıbbi Cihaz (Manyetik Rezonans Görüntüleme, Bilgisayarlı Tomografi, Ultrasonografi, Hasta Başı Monitor, Dijital Radyografi) Tedarikine ilişkin Sanayi İşbirliği Projesine yönelik hazırlıklara devam ediyor. 


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının öncülüğünde hazırlanan Sanayi İşbirliği Programı Yönetmeliğine uygun olarak 30 Haziran’da gerçekleştirilecek ihalede, tedarik bedelinin yanı sıra yerli üretim, yurt içine teknoloji transferi, yatırım ve ihracat konusunda verilecek taahhütler de dikkate alınacak. ASELSAN geçen yıl ayrıca yerli tıbbi cihaz üreticisi firmalar ile ortak ürün geliştirme projeleri değerlendirmeye alındı. Bu kapsamda, Metsis firmasıyla defibrilatör (elektroşok cihazı) geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütüldü. Söz konusu cihazın bu yıl satışına başlanması hedefleniyor. Yine aynı iş birliği kapsamında “manual defibralatör/ monitör geliştirilmesi” için hazırlık çalışmaları başlatıldı. 


Savunma sanayisinde yaptıklarıyla kendini kanıtlamış olan ASELSAN, sağlık teknolojileri alanında görüntüleme, tanı ve yaşam destek başlıkları altında 3 farklı alanda medikal cihazlar geliştirmeyi planlıyor. Bu kapsamda mamografi, koagülasyon ölçüm cihazı, glikoz takip sistemi, kalp- akciğer pompası ve mekanik ventilatör cihazları geliştirmek üzere yurt içi ve yurt dışı firmalar ve araştırma merkezleriyle işbirliğine yönelik çalışmalar yürütülüyor. ASELSAN imzalı medikal cihazlar hayat kurtaracak. Sağlık alanında da milli teknoloji hamlesi devam ediyor.


Kaynak: AA, TRT Haber
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »