Geleceği Tasarlayan Türk




Geleceği Tasarlayan Türk


2018 Yılında ABD’nin inovasyon alanındaki en prestijli ödüllerinden olan Edison Altın Ödülünü kazanan, akıllı baston WeWalk’ta imzası bulunan endüstriyel tasarımcı Mete Mordağ, aynı yarışmada şimdi de jüri koltuğuna oturdu. Geleceği tasarlayan Türk Mete Mordağ, yüz elli kişilik jüri içerisinde bulunan tek Türk olarak oy kullanacak. Dünyada devam eden dijital dönüşüm hız kesmeden devam ederken teknolojinin merkezinde yeni çağın mimarları endüstriyel tasarımcılar da bulunuyor. Dokundukları ürüne hayat veren tasarımcılar yurt dışında elde ettikleri başarıyla Türkiye’yi gururlandırıyorlar. 


Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunu olan Mete Mordağ’ın ilginç bir hayat hikayesi var. Babası ressam olan Mordağ, daha küçük yaşlarda tasarıma karşı ilgisi vardır. Üniversiteden mezuniyetten sonra ise Avustralya’ya gider, Sidney’de üç yıl süren master eğitimini tamamlayarak tekrar Türkiye’ye dönen Mordağ, “Türkiye’ye dönünce Vitra’da tasarımcı olarak işe başladım. 2007’de ise Mordağ Design adı altında kendi işimi kurdum. O zaman bugün ki gibi teknoloji yoktu. Bundan beş sene evvel endüstriyel tasarım denildiğinde tuzluk, bardak, şişe, koltuk, mobilya tasarladık. Ama şimdi işler tamamen değişti. 

Teknoloji ile artık her şey daha küçüldü. Minimalist tasarımlar daha fazla ön plana çıkıyor. Teknoloji, önümüzdeki elli sene zarfında her şeyi silip süpürecek. Artık lambalar noktalara dönüşüyor. Çünkü koskoca bir lambanın ürettiğini küçük bir led yapabiliyor. Yeni nesil araçlarda kapı kulpu yok mesela. Artık fotoğraf makinesine, cetvele, kayıt cihazına ihtiyacınız yok. Tasarım, yapılan şeyi düşünmek ve optimize etmek. Çeşitlilik kaybolacak. Ama yeni şeyler de göreceğiz. Bir şeyler yok olurken yeni şeyler ortaya çıkıyor” dedi. 


Tasarım taleplerinin artık yeni nesil girişimlerden geldiğini söyleyen Mordağ, “Görme engelliler için tasarlanan WeWalk bunun en somut örneği. WeWalk’ın Edison Awards’ta bugüne kadar ödül alan tek Türk ürünü. WeWalk’ta teknoloji kadar ergonomi çok önemliydi. Herkesin tutuş şekli çok farklı. Yani her türlü tutuş şekline uyumlu olmalı. WeWalk’taki tasarım  jüri üyeliğinin de kapısını açtı. Edison Ödüllerinde endüstriyel tasarım, elektrik elektronik ve hızlı tüketim olmak üzere üç farklı kategoride oy kullanacağım” dedi. Edison Awards ödüllerinde değerlendirmeler 15 Aralık’a kadar devam ederken, kazananlar kavram, değer, yayılım ve etki kriterlerine göre ürün, hizmet, mükemmellik ve liderlikte “oyunu değiştiren”ler arasından seçiliyor. 


Mete Mordağ’ın imzası bulunan endüstriyel tasarımlar; hayat alanı için akıllı ürünler sunan Bean, fotoğrafçılık alanında devrim niteliğinde olan Capsule360, teknolojiyi görme engelliler ile buluşturan akıllı baston WeWalk, interaktif ekran dönüştürücü Wollox yaptığı tasarımlardan bazıları. Bu tasarımlar sayesinde hem yerli üretim artıyor hem de katma değerli ihracat yapılmış oluyor. 


Kaynak: Türkiye Gazetesi/ Ömer Temür          
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »