Türkiye’nin Havadaki Gözü: “Barış Kartalları”




Türkiye’nin Havadaki Gözü: “Barış Kartalları”


Konya’daki Havadan İhbar Kontrol Grup Komutanlığı envanterinde bulunan Türkiye’nin havadaki gözü: “Barış kartalları” olarak adlandırılan uçaklar son teknoloji ile donatılmış, operasyon bölgesine intikal esnasında havada yakıt ikmali de yapılabiliyor. Bahar kalkanı harekatı sırasında, TSK’nın elektronik harpte ve sinyal istihbaratında ulaştığı noktayı gözler önüne seren hava ihbar kontrol uçakları diğer adıyla “Barış Kartalları” rejim unsurlarının tespitinde önemli rol oynadı. 10 bin metre yükseklikten 400 kilometrekarelik alan içindeki 1500 hedefi aynı anda tespit eden ve koordinasyon sağlayan hava ihbar kontrol uçakları dünyada sadece 3 ülkede bulunuyor. Dünyadaki üç ülkeden birisi olan Türkiye’de, hava ihbar kontrol uçakları operasyonlara nasıl katılıyor? 



Bahar kalkanı harekatına da katılan Hava ihbar kontrol uçakları, TRT Haber ekibine kapılarını açarak uçuşa nasıl hazırlandıklarını yerinde görüntülenmesine izin verdiler. Hava ihbar kontrol uçaklarının 12 kişilik olan ekibe uçuş öncesi brifing veriliyor. Brifingde gerekli notlar alınırken, görev için her detaya dikkat ediliyor. Uçak komutanı uçağın her yerini kontrol ediyor. Sonrasında uçuş hazırlıkları tamamlanıyor. Radar kabiliyeti yanı sıra her türlü elektronik harp destek sistemleriyle donatılmış. Böylelikle  harekat sırasında yerden havaya tehdit olabilecek unsurların yeri tespit edilebiliyor.


 Uçak, Boing 737’nin modifiye edilmiş bir versiyonu. 400-500 kilometre kare alanda radarla yapılan tarama ve gözetleme ile bu alanda hava unsurlarını ve aynı zamanda deniz unsurlarını da anında harekat merkezleri ve gemilere, Deniz Kuvvetleri komutanlığına aktarma işlemi yapılıyor. Elektronik harp destek sistemleriyle sahada  elektronik olarak yayın yapan kaynakları buluyor, kimliklendiriyor ve ilgili birimlere anında gönderiyor.   
  

Türkiye’nin havadaki gözü: “Barış Kartalları”, son teknoloji ile donatılmış Hava ihbar kontrol uçaklarından envanterinde 4 uçak bulunuyor. Havada yapılan yakıt ikmalinden sonra 2,5 saat daha havada kalabiliyor. Hava ihbar kontrol uçakları, Bahar kalkanı harekatına destek sağlayan F- 16’lara da istihbarat sağlıyor. Türkiye; kuzey, Güney, Doğu ve Batı isimlerinde 4 adet hava ihbar kontrol uçağına sahip. Bu dört uçak deyimi yerindeyse Türkiye’nin havadaki gözleri.  

Kaynak: TRT Haber/ Fatih Erener  
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »