Türk Bilim İnsanlarından Görüntü Kalitesi Yüksek Mikroskop




Türk Bilim İnsanlarından Görüntü Kalitesi Yüksek Mikroskop


İzmir Biyotıp ve Genom Merkezinde çalışan Türk Bilim insanları, cep telefonunun görüntüleme özelliklerini kullanarak ticari mikroskoplara göre görüntüleri daha fazla büyütebilen, yüksek görüntüleme kapasitesine sahip, taşınabilir, düşük maliyetli ve pille çalışan mikroskop geliştirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) bünyesinde kurulan İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi, önemli bilimsel çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Mikroskop üzerinde çalışma yürüten çalışma ekibi, cep telefonlarının görüntüleme özelliklerini kullanarak optik düzenekler geliştirilip, pille çalışır hale getirdiler. Düşük maliyetli ve yüksek kapasiteli olarak geliştirilen mikroskop projesi, merkez bünyesindeki nanofotonik ve biyotanımlama sistemleri laboratuvarında tamamlandı. 


Ar- Ge ve teknik araştırma, eğitim, tıp alanlarında kullanılabilecek olan mikroskop, bir kilogram ağırlığında, 12 cm uzunluğunda, büyütme kapasitesi 1200X olarak özelliklerini sıralamak mümkün. Projede ekip lideri olarak çalışan Dr. Arif Engin Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar ABD ve İsviçre’de biyosensör sistemlerinin geliştirilmesi konusunda çalışmalar yaptığını, TÜBİTAK tarafından yürütülen “Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı” kapsamında Türkiye’ye dönüş yaptığını söyledi. 




Türkiye dönüş yaptıktan sonra yerli mikroskop geliştirme amacıyla çalışmalar yaptığını söyleyen Çetin, “Ticari mikroskoplar yurt dışından ithal edildiği için fiyatları 100 bin liradan başlıyor. Yüksek fiyatları nedeniyle birçok okul ve üniversitede kullanımı az. Biz öğrencilerin lise ve üniversite eğitimleri boyunca mikroskopla daha çok vakit geçirmeleri için yerli, milli ve taşınabilir bir mikroskop için çalışma yaptık” dedi. Cep telefonunun görüntüleme özelliklerinde esinlenerek gerçekleştirdikleri mikroskobun, diğer mikroskoplara göre daha üstün özelliklere sahip olduğunu belirtti: 


“Bizim geliştirdiğimiz mikroskoptaki en önemli özellik, elde edilen görüntüleri 20 kat daha büyütebilmesi, daha net ve sağlıklı veriler sunabilmesi. Ülkemizin yüksek teknoloji ürünlerine olan bağımlılığını azaltmak istiyoruz. Geliştirdiğimiz mikroskop, 10 bin liraya mal oldu. Piyasada 100 bin liradan başlayan ve taşınmayan ticari mikroskopların yaptığı tüm görüntüleme işlemlerini aynı kalitede yapıyor” dedi. Dr. Arif Engin Çetin, cihazın taşınabilirliğiyle her yerde kullanılabilecek olması, özellikle okullar için ideal olduğunu gösteriyor. Çetin, KOSGEB’e başvuru yaptıklarını ve 6 aylık süreçte üretime başlamayı umduklarını söyledi. İBG Müdür yardımcısı Dr. Soner Gündemir, Çetin ve ekibinin daha önce de H1N1 virüsünü kısa sürede tespit edebilen cihaz geliştirdiklerine dikkat çekti.


Kaynak: AA, Türkiye Gazetesi                      
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »