KORAL Nedir? KORAL Sistemi




KORAL Nedir? KORAL Sistemi


ASELSAN tarafından geliştirilen KORAL, elektronik destek ve elektronik taarruz yapan kısaca Mobil Elektronik Harp sistemleridir. KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, hedef radarların karıştırılması, aldatılması ve iş yapamaz hale getirilmesini sağlayan, hedefin haberleşmesini keserek elektronik olarak kör eden sistemdir. KORAL’ı ilk olarak Barış Pınarı Harekatında duyduk. Harekat başlamadan ilk önce KORAL Mobil Elektronik Harp sistemi çalıştı ve Barış Pınarı Harekatı başladı. Son olarak da Bahar Kalkanı Harekatında kullanıldı. Düşman birliklerinin radar ve haberleşmesini kör ederken, dost birliklerin düşman unsurlar içine girmesine imkan sağlıyor. Bir elektronik destek aracı ve 4 elektronik taarruz aracından oluşan KORAL, askeri araçlara entegre ediliyor, geniş bir frekans bandında çalışabiliyor. 


Bahar Kalkanı Harekatının gizli kahramanlarından birisi de KORAL, Rus yapımı milyon dolarlık radarları kör ederken, Suriye hava sahasına SİHA’lara açtı. Öyle ki Pantsir hava savunma sistemi hemen üzerinden uçan SİHA’yı bile fark edemedi. 200 kilometreye kadar etkili olabilen KORAL, hedefi sıkı bir şekilde takip ediyor, düşman unsurların silahlarını etkisiz hale getiriyor. KORAL Sistemi çalışmaya başladığında; 




. Etki alanındaki tüm sinyalleri ve radarları takibe alıyor. 


. Çok kısa bir süre içinde düşman cihazlarının frekans aralıkları belirleniyor.

. Elektronik taarruz ile radarların ve cihazların sinyalleri engelleniyor.


. Radarlar kör ediliyor, haberleşme çalışmaz hale geliyor.

. Helikopterlerin kullandığı konum belirleme ve telsiz sistemlerini karıştırabiliyor. 


. Tuzaklanmış el yapımı patlayıcıların cep telefonu ve internet üzerinden patlatılmasının da önüne geçiyor.

. Kayıt ve analiz alt yapısı, geniş frekans ve yön kapsaması, aynı anda çoklu hedefe taarruz, yüksek parametre ölçüm doğruluğu gibi bir sürü özelliğiyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücüne güç katıyor. Türk Savunma Sanayisinde “Milli Teknoloji Hamlesi, ASELSAN KORAL” ile hız kesmeden devam ediyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber              
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »