Hayvanlardan Esinlenerek Yapay Zeka Çipi Tasarımı
Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan Fotonik Enstitüsünde çalışan bilim insanları, hayvanların gözlerinin, görsel bilgileri beyne aktarmadan önce önişleme şeklini taklit eden yeni bir yapay zeka çipi geliştirdiler. Anlayacağınız üzere hayvanların gözlerinin çalışma prensibinden esinlenerek yapay zeka çipi tasarımı gerçekleşti. Bilgisayar görüşü, eskiden yapay zekanın bir alt dalı iken bu gün akademik anlamda kendi ekosistemini oluşturarak, otonom araçlardan endüstriyel robotlara kadar birçok alanın ayrılmaz bir parçası konumunda. Robotik cihazlarda görüntü tanıma ve işleme süreci, çok fazla bilgi işlem gücüne ihtiyaç duyuyor.
Görüntünün fazla işlem gücüne ihtiyaç duymasının nedeni, alınan görüntünün yararlı olup olmadığına bakılmaksızın işleme alınması. Sınıflandırma olmaması görüntü tanıma işlevini yavaşlatıyor. Alınan verileri dönüştürmeden veya aktarmadan önce yakalayan ve işleyen bir sensör, görüntüyü minimum güç harcayarak, daha hızlı bir şekilde tanımlayabilir. Fotonik Enstitüsündeki bilim insanları, hayvanların gözlerinin, görsel bilgileri beyne aktarmadan önce ön işleme şeklini taklit eden bir yapay zeka çipi tasarladılar.
Nature dergisinde yayınlanan bilgiler doğrultusunda bilim insanları, çipi sadece birkaç atom kalınlığında, ışık algılayan diyotlar kazınmış bir tungsten diselenid tabakasından oluşturdu. Sonrasında yapay sinir ağı yaratmak için diyotları birbirlerine bağladılar. Yonganın kalbindeki “tungsten diselenid” adındaki malzeme, diyotların ışığa duyarlılığının harici olarak ayarlanabilmesi için benzersiz elektriksel özellikler sağlıyor. Bu, sinir ağının doğru yanıtları verene kadar diyotların hassasiyetini ayarlayabileceği ve görsel verileri sınıflandırmak üzere eğitileceği anlamına geliyor. Görüntü tanıma ve işleme de hızın artması, sağlanan verimlilik bilim insanlarını heyecanlandırıyor.
Bütün bu gelişmeler rağmen ekibin daha gidecek uzun bir yolu var. Gelecekte dijital dünyada yüz tanıma, yapay zeka ile görüntü algılama, çok önemli. Stratejist Abdullah Çiftçi, Çin’de başlayan “Sosyal Kredi sistemi”ni tamamlamak üzere corona virüsü ile başlayan korku ve panikle, yapay zekalı robotların çalıştığı lokantaların hizmete girdiğini söylüyor. Çin dünyada birçok ülkeden önce dijital dünyaya geçiş sağlayacak.
Kaynak: WebTekno, https://www.technologyreview.com/f/615316/ai-chip-low-power-image-recognition-nanoseconds/
Kod ÇeviriciKod Çevirici EmojilerEmojiler