Patlayıcıları Bulmak İçin Cyborg Çekirgeler




Patlayıcıları Bulmak İçin Cyborg Çekirgeler


Günlük hayatta insanların sadık dostu köpekler, bomba, uyuşturucu ve başka maddelerin tespiti konusunda yardımcı oluyorlar. ABD’de bulunan Washington Üniversitesinde bilim insanları bomba bulma işinde başka canlı türlerini kullanmak için araştırmalarda bulunuyor. Washington Üniversitesinden Bilim adamı Barani Raman tarafından bomba bulma işi için çekirgeler kullanıyor. Yapılan çalışmalarda Amerika’ya özgü bir çekirge türünden Cyborglar üretildi. Böceklerin koklama duyu nöronları, antenlerinde bulunuyor. Çekirgeler bu anten sayesinde de havadaki kimyasalları tanıyabiliyor. Bu canlılar bu kokuyla karşılaştıklarında beyinlerinin anten lobu olarak bilinen kısmına elektrik sinyalleri gönderiliyor. Her bir çekirge anteninde ortalama 50.000 nöron bulunuyor. 


Bilim insanlarının, çekirgelerle yaptıkları deneylerde, havaya TNT ve DNT de dahil olmak üzere pek çok patlayıcı madde kokusu ve yanıcı olmayan bazı maddelerin esanslarını sıktılar. Yapılan tüm deneylerde, araştırmalarda çekirgelerin, farklı kokuları algıladıklarında farklı nöronlar devreye girerek aktifleşiyor. Bu da çekirgelerin patlayıcı maddelerle diğer maddeleri ayırabildiğini, hatta patlayıcı maddeler arasındaki farkı bile ayırt edebildiğini gösteriyor. Araştırmaların sonunda anten loblarına elektrotlar takılmasıyla çekirgelerin algıları arasındaki fark da kontrol edilebiliyor. Bu da araştırmacılara, bombaların kontrolü konusunda yeni bir yöntem sağlamış oluyor.



Bilim adamları, çekirgelerin sırtına oldukça hafif onların taşıyabileceği sensörler yerleştirdiler. Bu sensörlerin özelliği, elektriksel aktiviteleri anlık olarak tespit edebiliyor ve kablosuz olarak verileri bilgisayarlara aktarabiliyor. Çekirgeler, yapılan testlerde yorgunluk nedeniyle ölene kadar 7 saat boyunca doğru sinyaller gönderdi. Yapılan deneylerde çekirgelerin farklı yoğunluktaki patlayıcılara farklı düzeylerde tepki verdiği ortaya çıktı. Araştırmacıların yaptığı çalışmalarda yedi çekirge, ortalama yüzde 80 başarı oranı, tek çekirgeyle yapılan denemelerde bu oran yüzde 60’a düştü. Anlaşılacağı üzere ne kadar fazla olursa başarı oranı artıyor. Bu günlerde Afrika’dan Çin’e doğru giden çekirgeler,  stratejistlerin yaptıkları analizde bir yönlendirme olabilir mi? Sorusunu sormalarına neden oluyor. 


Kaynak: WebTekno, https://www.newscientist.com/article/2233645-cyborg-grasshoppers-have-been-engineered-to-sniff-out-explosives/                     
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »