Çocuklarda dikkati Artırmanın yolları

 Yazar: Hamza Aslan



Çocuklarda dikkati Artırmanın yolları

Mevsimsel değişiklikler, çocukların üzerinde çeşitli etkilerle  birlikte yorgunluğun atılmasıyla birlikte bazende enerji patlaması olarak yansıyabilir. Bu durumlar çocuklarda ilgi alanlarının değişmesi, sürekli oyun oynama isteği olarak kendini gösterir.  Bedensel gelişimle beraber hormonların değişimi dikkat dağınıklığına sebep olur. Çocukta birde hiper aktiflik varsa dikkat eksikliği ile beraber en üst seviyeye taşınır. Dikkat dağınıklığı nasıl gideririlir. Çeşitli nedenlerle oluşan bu durumu çocuklarda dikkati  artırmanın yollarını inceleyelim. Problemi çözmenin yolları nelerdir?

Hareketli faaliyetler yapmasını destekleyin ve önemseyin!

Çocuklarda mevcut olan bilgisayar bağımlılığı, teknoljik bağımlılık hareketsizliğe sebep olur. Teknoloji bağımlılığı, elektro manyetik dalgalara maruz kalma dikkat eksikliği ve dağınıklığa sebep olur . Normalde çocukların fizyolojisinde olan hareket etmek özelliğinin önünü açın, hareketli faaliyetler yapmasını destekleyin. Bilgisayardan uzaklaşmasını sağlayın. Bilgisayar konusunda yapmanız gereken ihtiyacı kadar kullanmak, kontrol altında belirli bir süre üzerinde çocuğunuzla anlaşarak kullanımını sağlayın. Hareketli aktivitelerle uğraşan çocuklar ister, istemez dikkatini toplamak zorunda kalırlar.

Sportif ve sanatsal etkinliklere yönlendirin

Çocuğunuzun isteğini de göz önünde bulundurarak, yeteneğine göre bir spor, yada sanat dalına yönlendirin. Spor ile uğraşarak takım ruhu, başarı kazandığında tadacağı haz ve duygular sosyal gelişimi açısından faydalı olacaktır. Spor veya sanat dalı ile yapılacak bu uğraş sayesinde hobisini  gerçekleştirirken dikkat dağınıklığını azalmasına neden olacaktır.

 Nefes ve gevşeme egzersizleri faydalı olacaktır.

Nefes ve gevşeme egzersizini sınava girecek her öğrencininde bilmesi gerekli, sınav öncesi yapılacak gevşeme ve nefes alma egzersizleri sayesinde heyacan ve stres  gidecektir. Dikkati geliştirmede de kullanılan bir teknik olarak karşımıza çıkmaktadır. Dikkat dağınıklığını gidermek için çocuğunuzla beraber nefes ve gevşeme egzersizleri yapın. Göreceksiniz ki çocuğunuzun dikkat dağınıklığına iyi gelecektir.

Siz söyleyin çocuğunuz tekrar etsin

Siz söyleyin çocuğunuz tekrar etsin, buradaki amaç işitsel dikkatini geliştirmek için sözcük veya cümleyi tekrar ettirmelisiniz. Bunu uygulamalı olarak yapmakda mümkündür. Bir kitap verip odasından başka bir kitap getirmesini isteyin, kitabı aklında tutarak, unutmayarak dikkat dağınıklığına faydasını göreceksiniz. Kitap içinden görsel olarak gördüklerini ona anlattırabilirsiniz. Bütün bunlar dikkat dağınıklığının yanında çocukların kendilerini ifade etme gelişimlerini tamamlayacaktır.

Çocuğunuzla beraber uygulanabilir bir çalışma programı yapın.

Dikkat dağınıklığının derslerini etkilememesi için çocuğunuzla beraber uygulanabilir bir çalışma programı yapın. Çalışma programları genelde rehber öğretmenler tarafında hazırlanırsa daha iyi olacağı yönündeki düşünce yanlıştır. Çünkü o sizin durumunuzu bilmediğinden yapacağı program biraz ezbere olacaktır. Mevsimsel değişiklikler, dikkat dağınıklığı, çocuğunuzu okul başarısını etkilememesi için gerekli bilgileri, çocuklarda dikkati artırmanın yollarını anlatmaya çalıştık. Umarım yazımız faydalı olmuştur.              


Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »