TÜRBÜLANS NEDİR, NASIL OLUŞUR?

  Yazar: Hamza Aslan




Türbülansı, hava yolları ile yolculuk yapanların pek hoşlanmadığı ani hava değişimlerinden kaynaklanan sarsıntı ve titremeler olarak tarif edebiliriz. İnsanların hoşuna gitmesede türbülans uçak mürettebatları için sıradan bir olay haline gelmiştir. Bir yolculukta türbülansların görülmesi normaldir. Türbülans olduğunda bazı yolcularda korku, stres, mide bulantısı yapar. Rahatsızlığa sebep olsada havayolları zaman ve hız açısından tercih sebebidir. Türbülans nedir? Kısa bilgide olsa tarif etmeye çalıştık. Nasıl oluşur?  Bu duruma bakalım.

Türbülans Nasıl Oluşur?

Türbülansı nasıl oluşur sorusunun cevabını arayalım: Rüzgardan dolayı oluşan türbülanslar mevcuttur. Uçan Uçak bir anda rüzgardan dolayı basıncın değiştiği çalkantılı hava içerisine girmesi ile oluşur. Bu durumda biraz fırtınalı deniz botla gitmeye çalışmaya  benzer. Bu türbülanslar yere yakın olur. Fırtınalı havalarda bu kuvvetli rüzgar sebebiyle iniş ve kalkış sırasında türbülanslar olur.

Yükselen Havadan Kaynaklanan  Türbülanslar:  İrtifanın yani yüksekliğin fazla olduğu durumlarda havanı n ısı değişiminden kaynaklı aşağıdan yukarı dik olarak havanın yükselme durumunda türbülans oluşur.Hava değişiminden kaynaklı oluşabilecek nem partikülleri sayesinde bulut oluşur. Bu duırumu pilot tespit ederek türbülansın önceden olacağını bilir, ve uyarır. Havacılıkta ilk yıllarda pilotlar için basınçlı kabinler olmadığından alçak irtifa kullanılırdı. Türbülansla daha sık karşılaşılırdı.

Jet Akımlarından Kaynaklanan Türbülans:   Jet kelimesi rüzgarın olağan üstü hızlı olmasından dolayı söylenmiştir. Ve yüksak irtifada gerçekleşir. Hızları yaklaşık olarak 300 km’den fazladır.  Bu rüzgarlar kuzey yarım kürede daha çok olur.yön olarakda batıdan doğuya  doğrudur. Bu yüzden  Avrupadan Amerkaya uçarken yolculuk daha uzun sürer. Pilotlar bunu bilerek temkinli uçarlar. Amerikadan Avrupaya uçuşlarda bu rüzgarlar dan avantaja çevrilip yolculuk iki saat daha kısa sürer. Jet akımlarında sıkıntı ani yön değiştirmelerden dolayı türbülanslar oluşur.

Hava Aracının Yarattığı Girdap Sonucu Oluşan Türbülans:  Bu girdapları oluşturanlar daha büyük uçaklardır. Büyük uçakların akabinde küçük uçak iniş yapar veya kalkarsa türbülansa bu girdaplar sonucu girer. Bu sebepten büyük ve küçük uçak iniş- kalkış arası belli bir süre bırakılır.

Şiddetlerine Göre Türbülanslar

Türbülansları hava uzmanları şiddetlerine göre çeşitlere ayırmışlardır.
Hafif Türbülans: Bu tip türbülanslara daha sık raslanır. Her uçuşta hafif türbülans beklenir. Bazende yolcular bu hafif türbülansı farkedemezler. Fark etsede etkileri az olacağından sıkıntıya sebep olmaz.
Orta Dereceli Türbülans: Sık sık yolculuk yapanlarda bu türbülans çeşidi ile karşılaşacaktır.Türbülan anında içecekler bile dökülebir. Yolcular bu sarsıntı sebebiyle emniyet kemerlerinin sıklaştığını fark rderler.
Ağır Türbülans
İsmi gibi ağır türbülansta pilot uçağın kontrolünü anlık kaybedebilir. Ağır türbülansın etkilerinde uçağın irtifası 30 metreye kadar değişme durumu olacaktır.
Ekstrem Türbülans
Bu tür türbülans nadir raslanılan türdür.Sonuçları belki de en ağır olan çeşididir. Çünkü pilot kontrolü kaybeder. Ve sonucunda kaza riski oluşur.

Türbülansların yaygınlığı

Türbülansların varlığı ne kadar sorun olsada pilotların tecrübesi kaçınma yollarını bilmeleri riski azaltmaktadır. Günümüzde nadiren ekstrem türbülanslar görülebilmektedir. Hatta orta seviyedeki türbülansların olma durumu bile azdır.

Türbülanslar Önceden Bilinir mi?

Yapılacak olan uçuşlar öncesi, hava olayları, hava kontrol üniteleri, daha önce uçmuş olan pilotların tecrübesinden faydalanılarak yol güzergahı en az riskle türbülans durumuna göre seçilir. Güzergah daha önce uçmuş pilotların raporları, dağların konumları, bulut gibi durumlar dikkate alınır. Hava kontrolörleri ile olan sürekli haberleşme ve iletişim sonra uçacak aynı güzergahı kullanacak pilotlara kılavuz olmaktadır. Ancak açık havada olan türbülansların tahmini zordur. Tamda burada gelen uçuş raporları önem kazanır.

Türbülanslar yaralanma ve ölüme sebep olur mu?

Otuz yıllık geriye dönük türbülans kazalarının sonuçlarına baktığımızda üç kişinin öldüğü görülmüştür. Ölüm sebepleri araştırıldığında emniyet kemeri takmadıkları ortaya çıkmıştır. Yapılan bir istatiki çalışmanın sonucu A.B.D’deki bir luna parktaki hız trenlerindeki ölüm riski, hava türbülansı nedeni ile olabilecek risk yirmialtı kat daha fazladır.

Türbülanslar Uçak Kazalarına Sebep Olur mu?

Elli yıl önce bilinen kayda girmiş bulunan Bitanya hava yollarına ait bir uçağın kuyruk stabilizatörünün şiddetli hava türbülansı neticesi parçalanması sonucu uçak düşmüştür.Günümüzde teknoloji gelişti. Uçaklar daha sağlam yapılmaktadır. Son yıllarda olan türbülanslar göz önüne alınarak yapılan dayanıklılık testlerinde türbülansın 1,5 kat şiddetlisi uygulanarak yapılmaktadır. Son yıllarda türbülansdan düşen uçak olmamıştır. 

Mevsim Değişikliklerinin Türbülanslar Üzerine Etkileri  

Küresel ısınmanın hayatımız, dünyamız üzerine etkileri olduğu gibi bu konudada etkilerini göreceğiz.1950 ile 2007 yılları arasında yapılan araştırma neticesi türbülans yaşanma sıklıklarının %40 ile 90 oranında artış olmuştur. Tahmini olarak verilere göre bilim adamları 2050’de türbülans yaşanma sıklığının iki kat artacağı, şiddetininde %10 ile 40 arasında artacağını bildirmektedirler.

Türbülans hakkında son söz

Bu makaleyi yazma amacımız bir insanın ortak korkusu olan türbülans hakkında bilgi vermektir. Korkulanın hakkındaki detaylı bilgi, korkuyu yenmek için en iyi yoldur. Türbülanstan korkmaya gerek olmadığını, her gün trafik kazalarında ölenlere baktığımızda son elli yılda türbülans kazasında ise üç kişinin öldüğünü düşünürsek riskin ne kadar az olduğu görülür. Yolculuk sırasında yapmanız gereken çok fazla dolaşmamalı ve emniyet kemerini takmayı unutmayın. Türbülanslarda yaralananların çoğu kabin görevlileri, görev icabı ayakta olmaları yaralanma sebebidir. Hatta trafikte yolculuk yaparken ölme riski daha fazladır. Türbülans nedir? Nasıl oluşur? Türbülansın o kadar korkulacak bir durum olmadığını görülmüştür. Hava yolları ile türbülans yüzünden yolculuk yapmayanların mutlaka okuması gereken bir makale olduğunu söylüyoruz. Uzaklar yakın olsun. Sevenler kavuşsun.                     
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »