Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

   Yazar: hamza Aslan





  Toplumda ya da bir meclis de kitap sohbeti yaptığımızda herkes kitap okumanın öneminden bahseder. Kitap okumanın tadı bilinmediğinden, önemli bu konu da kendi tecrübemizide aktarıp yol gösterici bir makale yazmaya karar verdim. Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır? Kitap okumak için nasıl bir yol izlemeliyiz? Yapılması gerekeni düşünürsek biraz kendimizi zorlamamız gerekiyor. Biz okursak rol-model olarak çocuklarımız bize bakarak okuyacaklardır.
 Bilgisayar başında, televizyon başında saatlerce zaman geçiren çocuklar daha kitabın birinci sayfasında sıkılmaya başlarlar. Anne, babalar niye okumuyor, neden hemen sıkılıyor diye düşünür. Önce bizim kitap okumamız, kitap okuma alışkanlığını kazanmamamız gerekli, çocuğumuza örnek olup sonra onunla kitap okuma saatleri düzenleyip ona sevdirmeliyiz.  

Kitap Okurken Hayal Gücünüzü Kullanın.

Aslında her kitap yeni bir dünya demektir. Kitap okurken okuduğunuz kitabı hayal ederek okuyun. Bu şekilde hayal ederek okunan kitaptan sıkılmadığınızı göreceksiniz. Zaman ile okuduğunuz kitabı sanki film seyrediyormuş gibi okuduğunuzu fark edeceksiniz. Film seyreder gibi okumanızı hayal gücüne borçlu olduğunuzu fark edeceksiniz.

 Okumaya doğru kitap ile başlayın.

Hiç kitap okuma alışkanlığınız yok ise, doğru kitap ile bu işe başlamanız uygun olacaktır. Öncelikle dili anlaşılır, az sayfalı ve eğlenceli olan bir kitap seçin. Seçeceğiniz kitabın hayal gücünüzü de çalıştıracak olmasına dikkat edin. Fantastik veya polisiye hatta bilim kurgu türü bir kitap seçebilirsiniz. Daha sonrasında farklı türlere geçebilirsiniz.

Kitap Okumayı Günlük Rutin Bir Alışkanlık Haline Getirin

Yukarıdaki iki madde tamam, okumaya başladık. Bunu günlük okuma için ayıracağınız zamanı belirleyin. Hatta çocuğunuza da okuma alışkanlığı kazandırmak için okuma saati belirleyip onunla beraber yirmi dakika, otuz dakika zaman belirleyip, okuduğunuzu birbirinize anlatma, kitap sohbeti yapın. Bundan çocuğunuzunda hoşlandığını, okuduğunu anlama, anlatma alışkanlığı kazandığını göreceksiniz. Kitap okuma alışkanlığı kazanırken, bunu çocuğumuzla beraber yapabiliriz. Çocuğa kitap ders gibi değil, ona eğlenceli yüzü gösterilmelidir. Okuyacağı kitabı seçme fırsatı verin, kitap fuarlarına beraber gidin. Kitabı bir arkadaş gibi görmesini sağlayın.

Kitap Okurken Dikkat Dağıtıcı Durumlardan Uzak Durun.

Kitap okurken dikkat dağıtacak telefon, tablet, bilgisayarınız kapalı olsun. Sosyal medyayı aklınızdan çıkarın. Çünkü Whatsapp, intagram ve diğerleri her zaman dikkat dağıtıcı olmuş,bütün bunları aklınızdan çıkarın.

Kitap okuma saatinde bahane üretme, oku

Günlük rutin okuma saatinde kesinlikle bahane üretmeyin. Sonra okurum, şimdi olmaz. Bilgisayardan yada telefondan sosyal medya ya dalıp, televizyonda bir programa bakalım diye bahane üretmeyin. Böyle gereksiz bahaneler sonunda kitap okuma hevesimizi kırmayalım. Bunun gibi bahanelere takılıp kalmazsak kitap okumak için bol zamanımız olacaktır. Kitap almak pahalı olursa, ikinci el kitap eski kitapları uygun fiyata alabilirsiniz. Ya da uygun süreli  alabileceğiniz bir kütüphaneden kitap temini yapabilirsiniz.

Kitap Okuma Alışkanlığının Bozulmaması İçin Dikkat Edilecekler

Günlük kitap okuma alışkanlığınız için rutininizi bozmayın. Yanlış kitap seçmiş olabilirsiniz. Takıntı yapmadan hemen kitabı değiştirin. Günlük 20-30 dakika mutlaka kitap okuyun. Çocuğunuzla kitap okuma saatini mutlaka uygulayın. Her kitap kurguladığınız hayal dünyasında kitabın kahramanı ile beraber olayları yaşayacaksınız. Kitap okumanın faydaları hitabeti geliştirir, hafızayı kuvvetlendirir, kelime dağarcığınız artacaktır. Kitap okuyan insanın beyni faaliyette olacağından refleksleri de kuvvetlenir. Unutmayın ki kitap okuyan insanın beyni iyi çalışır. Siz okursanız rol model olacağınızdan çocuğunuzun kitap okuma alışkanlığı kazanması kolay olacaktır. Siz okursanız çocuğunuzda size bakarak  oda okuyacaktır.       
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »

1 yorum:

yorum
13 Ağustos 2018 19:21 ×

Yıllarca bebek bakıcılığı yani dadılık - mürebbiyelik yaptım. Bakımını üstlendiğim bebeklerimi genelde doğdukları ilk aylarda teslim alırım ve hemen günlük okuma planı yaparım. 1-2 aylık bebeğe bile her gün bir kaç dakikadan başlamak kaydıyla kitap okurum ve bebek büyüdükçe bu süreyi uzatırım. Yaşına gelen bebeklerim genelde 1 yaşında sözcük dağarcıkları geliştiği için erken konuşurlar ve kitap sevgisini de aşılamış olurum :)

Çılgın Tavuk Kırkyama Atölyesi
Cevapla
avatar